- Dette er helt suverent. Det kan rett og slett ikke bli bedre enn dette. Himmelblåfestivalen er kommet for å bli, sier festivaldeltaker Åge Reinfjord.

Forventer stinn brakke

Festivalen startet fredag med forskjellige aktiviteter for store og små. Det har blitt satt opp et stort telt med musikkscene og servering av mat og drikke. 150 gjester var innom festivalen på fredag, og arrangøren regner med langt høyere deltagertall på lørdagskvelden. Festivalsjef, William Pettersen, var strålende fornøyd med festivalen da BA møtte han lørdag formiddag.

- Det har absolutt levd opp til forventningene så langt. Vi forventer stinn brakke i kveld og fullt trykk i teltet, sier festivalsjefen.

Fornøyde deltakere

Festivaldeltakerene BA snakket med hadde samme oppfatning som festivalsjefen.

- Vi storkoser oss på festival. Det kunne vært flere deltakere, men det er absolutt bra til å være første gangen. Dette er en festival som passer godt for oss båtfolk, sier Dagfinn og Pål.

- Når været er så bra som nå kan vi ikke klage. Jeg syns det er helt strålende at de lager festival på Ylvingen. Båtmiljøet på Helgeland er veldig bra, og en slik festival appellerer til det miljøet. Forhåpentligvis kommer Himmeblåfestivalen til å vokse de neste årene. Rykte går raskt blant båtfolk i distriktet, sier festivaldeltakerene, Åge, Heidi og Raymond.

Kan bli tradisjon

Pettersen setter stor pris på de gode tilbakemeldingene fra gjestene, men innrømmer at det har vært krevende.

- Dette er ikke noen som blir til over natten. Det krever veldig mye av oss som arrangerer. Det er kort vei fra suksess til fiasko, og mye er avhengig av været. Hadde det vært regn hadde deltakerne hatt en helt annen oppfatning av festivalen. Det er helt fantastisk at folk har det fint på Himmelblåfestivalen, ingenting er bedre enn det. Når vi får samlet oss etter arrangementet tar vi en oppsummering, men jeg vil tro at dette ikke er siste festival som blir arrangert på øya. Så langt har vi vurdert en løsning der vi arrangerer annethvert år, sier Pettersen.

Hvis Himmelblåfestivalen blir en tradisjon, har Pettersen allerede gjort seg noen tanker før planleggingen starter igjen.

- Dette er fremdeles et prosjekt under utvikling. Det er mye som må læres. På fredagen ble ølet levert på ettermiddagen, noe som er i seneste laget for en festival. Hvis vi skal arrangere Himmelblåfestivalen igjen skal vi være bedre forberedt

- En festival på Ylvingen har vært i tankene våre lenge. Nå som vi har en restaurant her må vi lage litt liv på øya også. Det er ikke god butikk å ha en restaurant på en øy nesten uten folk. Forhåpentligvis kan Himmelblåfestivalen lage mer blest rundt restauranten og øya, sier Pettersen.

Banebrytende tv-serie

Himmelblåfestivalen har hentet inspirasjon fra tv-serien som ble spilt inn på øya for ti år siden.

Filmfotograf Helge Semb var med på produksjonen av Himmelblå. Han forteller at serien var banebrytende.

- Himmelblå var på mange måter banebrytende for NRK og TV-produksjon generelt. Opptakene ble gjort i HD, som en av de første produksjonene i verden. De nye HD-kameraene var ypperlig til en slik produksjon siden de tålte klimaet. Et gammeldags kamera hadde mest sannsynlig ikke overlevd en TV-produksjon på Ylvingen.

Serien ble en megasuksess over hele landet.

- Serien ble umåtelig populær. Enkelte uker var vi den mest sette serien i Norge med 1,3 millioner seere. Selv "Nytt på nytt" ble noen ganger slått av Himmelblå, sier Semb.

Noe spesielt med slike steder

Filmprodusenten tror han vet hvorfor serien fra den lille øya ble så populær blant den norske folket.

- Jeg tror vi treff en nerve i folket. De aller fleste av oss kommer fra distriktet, og kunne dermed identifisere seg med seriens innhold og karakterer, sier Semb.