I ettiden mandag ankom den etterlengtede skuta, som etter planen skal overta i Tjøttabassenget fra 4. juli, Brønnøysund. Hun var på vei til Slipen i Sandnessjøen for å få montert det siste utstyret. I tillegg til et antall skuelystne møtte også driftssjef Jarle Rodahl i TTS opp da «Hornstind» la til kai for en snarvisitt. Mange benyttet sjansen til å beskue den store nyferja innendørs.

– Det er som et smykkeskrin. Denne gleder vi oss til å ta i bruk, slår Rodahl fast.

«Skynder seg sakte»

Nå skal rederiet «skynde seg sakte» for å få det siste utstyret på plass, og deretter blir det en grundig utsjekk på sambandet.

– Hun skal først gå utenfor rutetrafikk, for å gi mannskapet muligheten til å prøve henne ut. Vi skal ha en grundig utsjekk før hun settes i drift, sier han.

Han tar et forbehold om at ferja ikke nødvendigvis er klar til 4. juli.

– Før vi setter «Hornstind» i drift skal hun være sjekket ut skikkelig.

Først var planen at hun skulle være i trafikk i mai, deretter ble den fristen endret til juni.

Første nybygg siden 2002

Dette er TTS sitt første nybygg siden 2002, da MF «Torghatten» ble bygget. «Hornstind» er spesiell, siden hun er ei hybridferje, og har en batteripakke på 500 kWh, som kan utvides til 2000 kWh senere, for å kunne gå helelektrisk.

Hun skal i utgangspunktet kunne gi mer enn 20 prosent reduksjon i drivstoffbruken, og opptil 60 prosent reduksjon i CO₂-utslipp ved bruk av biodiesel. NOx reduseres med om lag 85 prosent. Ferja har en kapasitet på 60 personbiler og 6 vogntog.

– Har TTS fått sitt flaggskip i dag?

– Jeg vil ikke si flaggskip, men hun er TTS' nye stolthet.

God i sterk sjø

Kaptein om bord er Skule Kristensen. Det er han som har ført henne fra Fiskerstrand, og søndag var første gang han fikk prøvd seg bak roret.

– Det er en fabelaktig båt. Jeg er storimponert. Det blir en helt fantastisk flott arbeidsplass.

– Hvordan er hun i sjøen?

– Dette er en god sjøbåt. Det var seks-sju meter sjø på Folda. Ingen ferje jeg har kjørt hadde klart det, sier han.

– De har tatt i

Han er imponert over hybriddriften.

– De har tatt i. det er tilstrekkelig motorkraft, for å si det sånn. Og hun manøvrerer bra.

– Er du stolt over å føre nyferja?

– Selvfølgelig. Vi blir vist mye tillit. Det er store verdier vi har ansvar for, sier han, og ser ut av vinduene i styrehuset, 14-15 meter over bakken.

Hvor dyr?

Hvor mye ferja har kostet TTS er imidlertid ikke kjent.

– Vi går ikke ut med kontraktsverdien, skriver administrerende direktør Stein Andre Herigstad Olsen i en SMS til BAnett.

Men:

– Vi er veldig fornøyde med den betydelige satsingen på fremtidsrettet og miljøvennlig teknologi. Denne satsingen alene ligger på noen titalls millioner, legger han til.