Fylkesmannen i Nordland har i et dokument den 29. mai gitt en uttalelse angående etablering av oppdrettsanlegg ved Rørskjæran i Vega kommune. Denne uttalelsen kommer etter oppfordring fra Nordland fylkeskommune som ville ha en ny faglig vurdering fra fylkesmannen i lys av Sweco-rapporten og rapporten fra Unescos rådgivende organer ICOMOS og IUCN.  Vurderingen skulle gjøres ut fra hensynet til verneområder, friluftsliv og biologisk mangfold.

Opprettholder fraråding

Marine Harvest Norway AS søkte i april 2015 om klarering av ny lokalitet Rørskjæran. Fylkesmannen vurderte denne søknaden da den var ute på høring og den 9. mai i fjor frarådet fylkesmannen en etablering av oppdrettsanlegg ved Rørskjæran. Dette er en vurdering fylkesmannen opprettholder ett år seinere.

"Ut i fra dagens kunnskapsgrunnlag vil Fylkesmannen i Nordland fraråde en etablering av akvakultur ved Rørskjæran, grunnet usikkerheten omkring tålegrensen for oppdrett i verdensarvområdet, og ukjente konsekvenser av påvirkning fra akvakultur på sjøfugl. Fylkesmannen ber Nordland Fylkeskommune ut i fra anbefalingene fra ICOMOS/ IUCN og Miljødirektoratet, å gi avslag på søknad om tillatelse til havbruksvirksomhet innenfor verdensarvområdet", heter det i brevet der fylkeskommunen og Mattilsynet er hovedmottakere.

Rikt fugleliv

Fylkesmannen påpeker i sin utredning at Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning ligger 300 meter vest for den nye lokaliteten Rørskjæran. I tillegg er oppdrettsanlegget tenkt innenfor verdensarvområdet. Fylkesmannen viser til Miljødirektoratets uttalelse fra 2015 der direktoratet fremhever anmodningen fra Unesco om at det skal utvikles en strategisk plan som definerer tålegrensen mellom verdensarv og havbruk. Det vises også til Swecos landskapsanalyse fra 2016 som skulle definere verdensarvlandskapets visuelle karakter og vurdere hvorvidt moderne havbruk styrker eller svekker dette landskapet. Rapporten konkluderer med at lokalisering av oppdrettsanlegg gir et tidsbilde og en naturbruk som svekker den visuelle karakteren slik den følger av verdensarvverdiene.

Nok et nei fra fylkesmannen

Den 18. mai ga fylkesmannen avslag på en annen søknad om oppdrettsanlegg ved Hysvær fra Vega Sjøfarm. Det var den 24. februar 2016 søknaden fra Vega Sjøfarm ble oversendt til Fylkesmannen i Nordland fra Nordland fylkeskommune. Søknaden gjelder en oppdrettslokalitet med en årlig produksjon på 3.120 tonn biomasse årlig med bruk av 3.370 tonn tørrfôr per år. Fylkesmannen begrunner avslaget med forurensningsloven og naturmangfoldsloven. Lokaliteten ligger innenfor Hysvær/Søla landskapsvernområde med dyrelivsfredning og Vegaøyan verdensarvområde.

«Fylkesmannen mener det i denne saken er riktig å gi et avslag på søknad om utslippstillatelse ved Hysvær. Dette begrunnet i vedlagt dokumentasjon i søknad, som ikke sannsynliggjør at resipienten tåler den søkte belastninger. Fylkesmannen har i tillegg vurdert kunnskapsgrunnlaget, de sårbare bestander i området og den samlet belastning på naturmangfoldet tiltaket kan medføre», konkluderer fylkesmannen.

I et leserinnlegg i Brønnøysunds Avis denne uka gikk styreleder Arnljot Arntsen i Vega Sjøfarm hardt ut mot offentlige etater som han mener kjenner merkverdig lite til historien rundt fiskarbonden og historisk kontinuitet som blant annet er et kriterium for statusen for verdensarven.

"Dette er Davids kamp mot Goliat", konkluderer Arntsen.