Onsdag gikk elevene løs på jobben med å rydde i fjæra langs Vevelstadstranda, nærmere bestemt fra Lensmannsodden til ferjeleiet på Forvik. En strekning på cirka en kilometer.

Mange hender

Det var 1.–8. klassetrinn ved sentralskolen som sto for jobben.

Rektor Morten Hofstad Jensen opplyser at niende klasse hadde arbeidsuke og deltok ikke i strandryddinga.

—Tiendeklassingene er opptatt med planlegging av de siste gjøremål før avslutningen, forklarer Hofstad Jensen.

Men resten deltok med stor iver i ryddingen av fjæra og det var ikke få sekker med plast og annet avfall de fant. Da alt ble samlet utgjorde det en fullastet tilhenger.

I tillegg hadde Visthus oppvekstsenter levert tilsvarende mengde søppel tidligere i mai.

Oppfordrer andre

Det har vært en årviss hendelse å plukke søppel langs veien, gjerne før 17. mai, men nå er fokuset mer rettet mot strendene. Det var kanskje hvalen med magesekken full av plast som ble omtalt og vist på TV for en tid tilbake, som virkelig fikk alle til å innse at det finnes masse plast i sjøen og noe av dette havner også langs strendene våre.

—Neste år blir det en annen fjære vi vil rydde, sier Hofstad Jensen og oppfordrer også andre til å plukke opp plast og annet skrot.

Fire av elevene BAs utsendte traff viste et stort engasjement for problemstillingen relatert til forurensing og de konsekvenser det vil ha for alt levende på kloden.

Andrine Kristensen fra 5. klasse var klar i sine uttalelser og mente at både fisk og fugler tar skade av all plasten. Og hun kunne også fortelle at forskere har kommet fram til at i 2050 vil alle verdenshav være dekket av plast.

—Vi kommer til å ta livet av oss selv, sier Kristensen med stort engasjement.

Michael Alstad mener at vi må i så fall ta skylden selv, og Julie Hansen sier seg enig.

—Plast er noe dritt, sa 8.-klassingen Tjibbe Heijins.

Etter at de hadde brukt hele formiddagen til å rydde ble det grillet inne på skoleområdet, og det var også satt av tid til lek.