Horst Meyer bor i England, og var på ferie med hurtigruta da han fikk oppleve å gå i 17.-maitoget i Brønnøysund. Før borgertoget hadde turistene øvd på å gå i tog rundt «Nordlys», og det vistes.

Opprinnelig kommer Meyer, som navnet kanskje antyder, fra Tyskland, men han har bodd de fleste av sine voksne år i Storbritannia, nærmere bestemt i York i Yorkshire. At York er en gammel vikingbosetting (da som Jorvik), er jo en morsom detalj.

Under årets borgertog i Brønnøysund gikk for første gang også besetning og turister fra hurtigruta i tog, nærmere bestemt fra «Nordlys». Brønnøy kommunes kulturkonsulent Magnar Solbakk anslo antallet til rundt 300, og det bidro til det lengste borgertoget i manns minne. Disse representerte tilfeldigvis 17 nasjonaliteter. Solbakk ga uttrykk for at kommunen nok kom til å sende Hurtigruta en oppmerksomhet som takk for bidraget til toget. Til tross for at de kom til ganske plutselig, fikk de selvfølgelig plass.

– Absolutely brilliant

– Noe sånt har vi ikke i England, sier den muntre engelske tyskeren til BAnett.

Han holder opp en plakat hvor det står «From God's own county - Yorkshire, to God's own country - Norway! Happy national day Norway». Det henspiller på at folk fra Yorkshire, kanskje i likhet med nordlendingen, mener at Yorkshire er universets sentrum. I toget holder andre turister fra «Nordlys» opp plakater fra andre land.

– Hva syns du om dette?

– Absolutely brilliant! svarer han.

Tyske Horst Meyer fra Yorkshire likte den norske tradisjonen godt, og hilste fra «God's own county» til «God's own country».

Har ikke nasjonaldag

– Vi har ikke en nasjonaldag i England, da hadde skottene, waliserne og irene blitt sinte. Vi har St. George's day, men da er det ikke parader og feiring som her.

Han er glad for å få muligheten til å oppleve den norske nasjonaldagsfeiringen, som turist.

– Vi var heldige, jeg visste ikke om dette, det var en bonus for oss å få være med på.

– Hva slår deg mest med feiringen?

– Atmosfæren. Tenk at folk står ved veien og heier og setter pris at vi deltar, det er fint for oss å se dem, slår en glad Meyer fast.

Litt ekstra stas

Kapteinen selv mente at det var på sin plass å delta

– Vi har hatt en tradisjon for dette på de båtene jeg har vært på. Det er bare hyggelig, sier kaptein Lars Kristian Larsen.

Han noterte seg at man hadde fått værgudene med seg.

– Det er litt ekstra stas å gå, særlig når været er som i dag, sa han.

Kaptein Lars Kristian Larsen på hurtigruta «Nordlys» mener det er fint å få gått i 17. mai-tog. Foto: Simon Aldra

Øvde på å gå i tog

Ideen om å gå i tog var det hotellsjef Anna Bildstein-Hagberg på «Nordlys» som fikk.

– Jeg snakket med en kvinne hos Brønnøy kommune. Vi ville vite programmet til 17. mai, og fikk tidene. Dette var helt perfekt for vår ruteplan, og da sa hun at det bare var å gå til samfunnshuset, at det tok fem minutter å gå dit, og så ble vi med i toget, sier hun til BAnett.

Tidligere har det ikke passet med rutetidene.

– Hvordan forberedte deres turistene?

– Dagen før laget vi plakater, og så øvde vi på å gå tog rundt hurtigruta på 17. mai, sier hun.

Stort for turistene

– Hva syntes passasjerene om dette?

– Vi hadde ikke trodd at så mange ville bli med. Jeg tror turistene som reiser har lyst til å oppleve Norge. De er her for historie, kultur og natur. Å få oppleve Norge så intimt og personlig, det er stort for våre gjester.