Det kom for få til at man kunne få etablert et lokallag for Rødt i Brønnøy, da partiet arrangerte politisk møte søndag 30. april, «dagen før dagen», 1. mai.

– Mange melder seg inn i Rødt på Vega. Det er ikke det at vi ikke vil ha dem, men det ville vært mer praktisk med et eget lag i Brønnøy sier Per Anton Nesjan, leder for Rødt på Vega.

Partisekretæren på besøk

Sammen med andre medlemmer og tilhengere har han fått Rødts partisekretær Mari Eifring på besøk i de gamle lokalene til Sannas hage i Sørbyen i Brønnøysund.

– At flere melder seg inn bidrar nok under valgkampen, sier hun.

Godt grunnlag for lag

Nesjan har vært i kontakt med partiet sentralt, og gitt beskjed om at medlemmene i de andre kommunene på Sør-Helgeland gjerne kan være registrert hos Rødt på Vega. Da blir det lettere å starte lokallag andre steder, mener han.

Fylkesleder Gunnvald Lindset, også på besøk, er enig.

– Jeg tror grunnlaget er godt for å få til et lokallag. Det er jo en ny situasjon for oss at vi har et lokallag på Vega, og så har vi medlemmer i Brønnøy, Sømna, Bindal og Vevelstad. Det vi tenker på nå, er å opprette en valgkampgruppe, som da ikke krever lokallag. Da kan medlemmene bidra under valgkampen i høst, sier han.

Rødt på radaren

Ifølge partisekretær Eifring er det stor medlemstilstrøming i Nordland, og det er startet to andre nye lokallag de siste årene, blant annet på Hemnes.

Eifring mener Rødts tilstedeværelse i politiske organer gjør at flere legger merke til partiet.

– Rødt gjorde et god valg i 2015 i store deler av Nordland. Jeg tror at det gjør at flere får Rødt på radaren. Både på fylkestinget og i kommunen, og i Bodø hvor vi er med å styrer med varaordfører. I halvparten av alle kommunen rødt er inne i er vi enten inne med en samarbeidsavtale eller del av styre og stell, sier hun.

Per Anton Nesjan ser det som viktig at partiet slippes til i media.

– Viktig at Rødt omsider får bli med på debattene i TV 2 og NRK. Det er urettferdig, fordi vi regnes som for små. Om Rødt får være med tror jeg Bjørnar vil vinne debattene, sier han selvsikkert.

– De vil ikke høre sannheten, mener Rune Andreas Brennvik.

3,9 prosent på måling

Beifring viser til at meningsmålingsinstituttet Ipsos måling for Dagbladet i april, ga partiet hele 3,9 prosent oppslutning. Dette er høyere enn noe valgresultat partiet har oppnådd, og også høyere enn noe resultat den delvise forgjengeren til Rødt, Rød Valgalianse, noen gang har oppnådd. Skulle den målingen bli en realitet ville Rødt gått mot to mandater på Stortinget.

– Vi gjør det også godt i andre målinger, slår hun fast.

Så blir det opp til velgerne om det skal gå en rød vind over landet i høst.