– Ikke siden 1970-tallet har så mange bygninger blitt oppført samtidig i Vega kommune, forteller ordfører Andre Møller.

I tillegg til at kommunen har lagt ut kommunale tomter for salg på Gardsøya, er også Møller som privatperson selger av tomter på Vegstein sammen med Jarle Ulriksen.

Stor interesse

Her skal det nye verdensarvsenteret bygges på Gardsøya. I bakgrunnen ligger fiskemottaket.

Politikerne i Vega kommune gikk for tre år siden inn for 100 prosent utnyttelsesgrad av de arealene som er regulert til bebyggelse på Gardsøya. Teknisk sjef Anders Karlsson argumenterte den gang med at det var like dyrt for kommunen å bygge ut vei, vann og kloakk til 12 som til 13 boliger. Derfor ble det regulert inn tomtegrense mot tomtegrense, noe som ga mulighet for 18 tomter. Den minste på 730 kvadratmeter, den største opp mot ett mål. Tomtene er regulert til småhusbebyggelse og det kan oppføres både fritidshus og eneboliger på eiendommene.

—Tomtene ble lagt ut for salg etter sommeren. Nå er ni tomter solgt, sier Møller.

Bygger utleiebolig

Magnar Støylen er en av dem som har valgt å bygge på Gardsøya.

—Dette er en ren utleiehytte. Jeg skal leie ut for turister på sommeren og jeg prøver å få til en langtidsleie om vinteren, forklarer Støylen som selv er bosatt på Gladstad.

På Gardsøya har kommunen lagt ut 18 tomter for salg, halvparten er solgt på kort tid. Til høyre i bildet bygger Magnar Støylen en bolig han satser på å leie ut gjennom hele året.

Hans motivasjon for å bygge, er at han ønsker at flere skal få oppleve kommunen som han selv har blitt så glad i etter at han flyttet dit på 1980-tallet.

—Jeg har avtale om vinterleie i en periode fremover. Hvis jeg skal leie ut i sommer så bør det også være helt ferdig utvendig, sier Magnar Støylen som ikke kan love at det blir utleie sommeren 2017.

Verdensarvsenter og fiskerihavn

Vega kommune har arbeidet med planene for fiskerihavn på Gardsøya siden 2009 og har fullfinansierte planer for utviklingen innen fiskeri, havbruk og sjømat. Kystverket ga over statsbudsjettet 6,5 millioner kroner i tilskudd til prosjektet som har en samlet kostnadsramme på 13,4 millioner kroner. Av dette utgjør blant annet 3,9 millioner kroner ny molo og kaianlegget koster 5 millioner kroner. Hele havna er detaljprosjektert og i høst starter byggingen.

Kommunestyret har også vedtatt at det nye verdensarvsenteret skal ligge på Gardsøya. Sprenging av tomt starter i mai og byggeprosjektet ledet av HENT AS skal åpne dørene for publikum sommeren 2018. Dette til en kostnadsramme på 42,1 millioner kroner.

—I dag holder de ansatte knyttet til verdensarven til i kommunens lokaler i det gamle samvirkelaget på Nes. Hva vil skje med denne bygningen når alle de som har kontorplass der i dag flytter over i det nye verdensarvsenteret?

—Kommunestyret har sagt at dette er en diskusjon vi må ta på hva vi skal gjøre med dette bygget. Dette er ikke avgjort ennå, forklarer ordføreren.

Roser teknisk avdeling

Han er tydelig på at uten en sterk administrasjon ville ikke utbyggingshastigheten vi ser i dag vært mulig.

—I tillegg har vi prosjektert åtte nye omsorgsboliger på Høgåsmyra på Gladstad og vi skal sende en søknad til Husbanken. Jeg håper vi kan komme i gang med byggingen i 2018, sier ordføreren.

Han skryter av de ansatte på teknisk avdeling som gjør all denne satsingen fra kommunen mulig å gjennomføre.

—Uten denne kompetansen på teknisk hadde vi ikke klart denne kapasiteten. Jeg er glad for at vi har fått alt dette på plass. Dette viser at teknisk avdeling er det viktigste navet i en kommune. Uten denne kompetansen får vi ikke den utviklingshastigheten som vi ønsker, sier ordføreren.

Holder mulighetene åpne

Blå Bolig har kjøpt en tomt på Gardsøya for 800.000 kroner. Denne tomta er regulert til næringsformål, samt bolig og fritidsbolig. Selger Adrian Sande i Blå Bolig sier de ikke helt har bestemt seg for hva de skal bygge på denne tomta riktig ennå.

—Vi har foreløpig sett på mulighet for 2–4 fritidsboliger, eventuelt boliger, for salg både frittstående og sammenhengende med kai og flytebrygge. Det er mulig også med fritidsboliger eller rorbuer for utleie på en del av tomta med lokal samarbeidspartner. Tomta har unik beliggenhet så vi tar oss tid til å gjøre godt arbeid i forkant for å få til en passende og helhetlig god byggestil, og ulikt "typiske utbyggingsprosjekter" med mange helt like enheter, sier Sande.

På Holand skal Opplysningsvesenets fond føre opp en helt ny prestebolig, også denne med havutsikt.

Muligheter gir behov

Kommunen har også kjøpt et område på cirka 90 dekar på Rørøy. Her skal det bli 17 tomter og i kommunens økonomiplan er det lagt inn midler til å bygge ut vei, vann og strøm til disse tomtene i 2018.

—Det er dette jeg synes er så artig. Mange har spurt om det virkelig er behov for tomter. Jeg og flere til har argumentert med at det må bygges ut ferdig med vann og kloakk, hvis ikke vil ikke folk bygge. Det viser seg at om vi legger ut tomter for salg, spesielt ved havet, så ønsker folk dette.

—Hvem er det som kjøper disse tomtene?

—I all hovedsak er det folk som har slektninger her eller som er vegværinger som har flyttet herfra. Jeg håper også at folk i nærområdene på Helgeland ser investeringsmulighetene og kjøper tomter på Vega. Dette tror jeg kommer til å skje så snart hyttene begynner å komme opp og folk ser hvor fint det blir, spår Møller.

Investerer på Vegstein

Dette er utsikten fra en av tomtene på Vegstein der blant annet Brit Tove Kristoffersen og Anne Kristoffersen bygger hytte.

Møller har som privatperson stiftet et eiendomsselskap med sin venn og partner Jarle Ulriksen. J.A. Eiendom AS har lagt ut 19 tomter for salg på Vegstein. Møller er styreleder i dette eiendomsselskapet og forteller at ti av tomtene er solgt. En av dem som har kjøpt er Brit Tove Kristoffersen og tvillingsøsteren Anne Kristoffersen. De vokste opp på Vega, men flyttet hjemmefra etter videregående skole. Nå skal barndomshjemmet på Gladstad selges og de bygger hytte på Vegstein.

—Hvorfor velger dere å bygge hytte på Vegstein?

—Da vi var små hadde pappa båt liggende på Vegstein. Derfor har vi tilknytning til denne plassen. Vi mener det er viktig å bygge hytte på en plass vi har tilknytning, sier Brit Tove Kristoffersen.

Hytta de bygger sammen skal stå ferdig i august i år.

—Det er mye å tenke på når vi ikke er vant til å bygge. Vi skal selge et hus vi er knyttet til her på Gladstad med stor tomt og som det er mye å ta vare på. Vi gleder oss til å kunne flytte inn i ei hytte med utsikt, sier Kristoffersen som er bosatt på Romerike. Et sted blottet for havutsikt.

Fiber til folket

Andre Møller er styreleder i Vegstein J. A. Eiendom AS. Sammen med grunneier og daglig leder Jarle Ulriksen har de lagt ut 19 tomter for salg på Vegstein. 10 av dem er solgt. Her er Kurt-Wiggo Støylen i arbeid på en av tomtene.

Om kort tid starter også arbeidet med å grave 6,3 mil for å legge ned fiberkabel. Dette er et stort prosjekt som også koordineres av kommunen. Her er også jordbrukssjefen inne som saksbehandler.

—Han har også ansvar for lysløypa der vi bruker 2,5 millioner kroner på for å gjøre om til natursti og til å sette nye stolper og lys, sier Andre Møller som mener også dette vil gjøre det trivelig å bo for vegværinger og hyttefolk.