– Spesielt jeg har vært mye i dialog med departementet den siste tiden. Jeg har gjort dette for å pushe på og for å få vite hvordan de tenkte, sier direktør Lars Peder Brekk.

Snarlig løsning

Han sitter på sitt kontor i bygget i Havnegata. Et bygg han omtaler som utdatert og der leiekontrakten med Søren Nielsen AS går ut 31. desember 2020.

– I og med at dette dro ut i tid så visste vi at de tenkte på nye måter å gjøre dette på. Det ligger en del signaler i statsrådens avklaring. Det er mye jobb som må gjøres, men vi har fått en avklaring og vi har et godt grunnlag å jobbe videre med, slår han fast.

Han biter seg merke i at statsråd Monica Mæland vil at det skal gjennomføres en offentlig anbudskonkurranse så raskt som mulig for å avgjøre hvem som skal sette opp det nye bygget.

– I det store bildet er dette veldig bra for Brønnøysundregistrene, sier Brekk.

Ut på markedet

Det var Statsbygg som hadde hånd om dette prosjektet frem til regjeringens beslutning om å lyse et nybygg ut på offentlig anbudskonkurranse. Ratio Arkitekter har utformet tegninger av bygget i forbindelse med forprosjektet som 1. desember 2015 ble levert til Nærings- og fiskeridepartementet. Her ble det liggende frem til avklaringen kom i dag.

– Det er tilfelle at departementet har gått bort fra Statsbygg-løsningen. Det er sagt at vi skal ut i markedet, sier Brekk.

– Er det Brønnøysundregistrene som skal lyse ut dette anbudet?

– Dette har vi ikke avklart ennå, vi blir sentrale i det arbeidet som skal gjøres. Vi kan definitivt ikke leggene arkitektskissene fra Statsbygg til grunn, understreker direktøren.

Han håper en tilbyder vil gå på med ny giv, så vil registrene forhandle leieavtale med denne tilbyderen.

Mye arbeid gjort

Brekk mener mye av det arbeidet som allerede er gjort i forbindelse med forprosjektet til Statsbygg, vil ligge  til grunn for det som skal gjøres videre. Han tror ikke jobben som ligger foran dem blir enkel, men understreker at mye er på plass.

– Vi har jobbet mye med arealplan, omfang og parkering. Dette ligger i bunn for det vi jobber med. Vi vil gjenbruke mye av det Statsbygg har jobbet med i forhold til krav og kriterier og vi er i dialog med departementet om dette.

Alt i ett bygg

Ledelsen og fagforeningene ved Brønnøysundregistrene er fortsatt svært opptatt av at de skal få et nytt, moderne og fleksibelt bygg der alle ansatte som jobber i Brønnøysund er samlet i ett bygg.

– Dette vil gi oss gode muligheter til å videreutvikle aktiviteten. Det er en god balanse mellom ulike behov og avdelinger. Vi ønsker å få på plass gode rammevilkår for de ansatte, sier Brekk.

Tillitsvalgt Kjetil Mathisen for Norsk Tjenestemannslag (NTL) har jobbet med husprosjektet siden arbeidet med nytt bygg ble formalisert i 2008.

– Tilbyderne starter på begynnelsen når det gjelder det arkitektoniske, og vi vil ha fokus på innholdet. Nå er vi glade for den avklaringen som har kommet. Det har stoppet opp i ett år, men nå er vi i gang igjen, sier Mathisen.

Leiekontraktene utløper

I dag leier Brønnøysundregistrene lokaler på Salhus hos Tore Holm og sønn og i Havnegata hos Søren Nielsen AS. Begge leiekontraktene går ut ved nyttår 2020.

– Derfor er det viktig å få en avklaring så fort som mulig, sier Brekk.

Han minner om at registrene har fått gjennomslag for sitt nye registersystem. Denne nye plattformen er en stor satsing fra staten.

– Dette viser at de stoler på at vi skal få dette til. Ambisjonen vår er å få til mer for Altinn også. Vi skjønner at ikke alt kan inn i budsjettet samtidig, erkjenner Brekk og viser til regjeringens arbeid med statsbudsjettet.

Vil ha flest mulig tilbud

Ettersom Statsbygg ikke lenger har hånd om dette prosjektet, skal det ikke gjennomføres en kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsoverslag (KS2).

– Det skal lyses ut et anbud der vi vil stille krav til bygget. Vi vil jobbe tett og grundig med departementet om dette. Forhåpentligvis får vi flere tilbud å velge i. Tilbudene som kommer inn må tilfredsstille kriteriene. Når tilbud har kommet inn må det tas en beslutning i departementet. Utleier vil være byggherre, men vi vil følge tett med, sier Brekk.

– Vi som fagforening vil være opptatt av å sikre dem som jobber gode arbeidsforhold og vi vil jobbe aktivt i utarbeidelsen av anbudsdokumentene, utdyper Mathisen.

Brekk understreker at de hele tiden har forholdt seg til prosjektet til Statsbygg og sett på dette som en bra løsning. Nå har departementet tatt bort beslutningen om at dette skal være et formålsbygg og åpnet for en offentlig anbudskonkurranse.

– Vi vil utfordre mulige utbyggere i Brønnøysund til å hive seg rundt, konkluderer Lars Peder Brekk.