Tidligere denne uken ble det kjent at regjeringen har økt ekstrabevilgningen til ekstra lærere på 1.-4. trinn. For Brønnøy kommunes del betyr dette at cirka 1,1 million kroner i ekstrabevilgning økes til cirka 2 millioner kroner for 2017.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra regjeringspartiet Høyre mener tidlig innsats er avgjørende for at flere elever skal lære mer og at færre skal falle fra.

- Å lykkes på skolen er viktig for elevenes mestringsfølelse, og å skape en skole hvor elevene trives og lærer mer er noe av det viktigste vi som skolepolitikere gjør. Det er avgjørende at elever får hjelp til å mestre skolen så tidlig som mulig, det øker også sjansene for at elevene skal klare seg godt resten av skoleløpet.

Glad for økt tilskudd

Utdanningsforbundet i Brønnøy er godt fornøyd med tilleggspengene fra staten. De mener bevilgningen på 2 millioner tilsier tre ekstra lærerstillinger i kommunen.

- Jamfør regjeringa skal de øremerkede midlene gå til å øke lærertettheten i klasserommet for å kunne gi mer tilpasset undervisning i norsk/samisk og matematikk, og ikke for å gi spesialundervisning. FUG  (Foreldreutvalget for grunnskolen) og Elevorganisasjonen er enige med Utdanningsforbundet i at økt lærertetthet er svært viktig for å kunne følge opp elevene på en faglig kvalitativ og trygg måte. Vi er veldig tilfreds med at midlene til tidlig innsats videreføres og at de fortsatt er øremerkede, og synes det er et stort skritt i riktig retning. Neste skritt må bli å få en fastsatt lærernorm for alle årstrinn. Ingen barn er like, men alle lærer best når de blir sett! skriver leder Merethe Paulsen Blomstervik i Utdanningsforbundet Brønnøy i en kommentar til BAnett.

Krangler om tidlig innsats-penger

Forbundet har gjennom flere leserbrev rettet kritikk mot Brønnøy kommune og oppvekstsjef Knut Johansen, for det de mener er feilaktig bruk av tidlig innsats-bevilgningen. Oppvekstsjefen har bekreftet at deler av tilskuddet for 2016 ble brukt til en ergoterapeut-stilling, men han sier at dette var i henhold til retningslinjene for midlene som ble tildelt fordi deler av fjorårsbevilgningen var en engangssum. Johansen uttalte også at Brønnøy til tross for dette har styrket budsjettet for 2017 med 1,1 millioner kroner til ekstra lærerressurser i tråd med regjeringens intensjon.

Departementet bekrefter øremerking

BAnett har stilt følgende spørsmål til Kunnskapsdepartementet i saken:

1. Kan Brønnøy kommune bruke disse pengene til en ergoterapeut, med hensikt å frigjøre lærerressurser på barnetrinnet?

2. Er disse pengene øremerket eller ikke?

Statssekretær Magnus Thue svarer følgende til BAnett:

- Dette er øremerkede midler som skal gå til flere lærere på 1. til 4 trinn, men noen av midlene for 2016 var engangsmidler og kunne derfor brukes mer fleksibelt så lenge tiltakene bidrar til økte personalressurser i opplæringen. Fra og med høsten 2017 skal alle midler brukes for å øke lærertettheten i småskolen.

Ekstrabevilgning vil gi flere lærere

Oppvekstsjef Knut Johansen opplyser til BAnett fredag at ekstrabevilgningen fra regjeringen vil komme brønnøyskolen til gode i form av flere lærere i klasserommene.

- Vi skal bruke disse pengene til lærerstillinger. Situasjonen er litt annerledes i år enn den var i fjor, men jeg står for det vi gjorde i fjor. Vi var midt i nedbemannings- og omstillingsprosess. Når det gjelder 2017 så er planen å øke rammen til 2 millioner og at disse pengene skal brukes på lærere. Dette blir det tatt høyde for til høsten når stillinger skal lyses ut, sier Johansen.

Oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy er tydelig på at ekstrabevilgningen på nærmere 900.000 kroner for 2017 skal brukes til flere lærere fra høsten av. Foto: Bård Pedersen