– Årsmøtet sist søndag vedtok med to tredjedels flertall å jobbe videre med en søknad til fylkesmannen, sier nyvalgt leder i Trælnes Vel, Reidun Sletten.

Hun tok initiativ til å lage en søknad sammen med Per Ståle Hauan og Bente-Merethe Solvold Hauan.

Skolesaken utløsende faktor

Arbeidsgruppen henviser til initiativretten som er hjemlet i Inndelingsloven. Søknaden tar utgangspunkt i at Trælnes er en integrert del av Sømna kommune, ettersom innbyggerne får de aller fleste kommunale tjenester i nabokommunen. Det vises også til at postnummeret er "8920 Sømna".

Ny kommunegrense foreslås trukket midt på Rodalstranda langs grensen mellom g.nr. 75, Trælnes og g.nr. 76 Rodal, og videre over fjellet slik at Trælnes og hele Dalbotn inngår i Sømna kommune.

Den utløsende saken er skoledebatten i Sømna, der det ene av de to forslagene som er ute på høring innebærer at Berg skole legges ned.

– Folk på Trælnes har alltid hatt et sterkt engasjement for skolen på Berg. Usikkerhet rundt avtalen med Brønnøy gjør at folk ikke tør å etablere seg på Trælnes. Det har ført til at elevtallet i kretsen vår er halvvert på ti år. En annen ting er at de eldre som trenger trygghetsalarm er koblet opp mot Brønnøy, sier Sletten.

Arbeidsgruppen legger også et demokratisk prinsipp til grunn i sin argumentasjon.

– Vi ønsker demokratiske rettigheter til medbestemmelse og påvirkning av de tjenestene vi får hos Sømna kommune. Avtalen med Brønnøy kommer opp ved hver budsjettbehandling. Vi som har bodd her lenge har lært oss å leve med det, men situasjonen skaper usikkerhet og fører til at folk ikke tør å etablere seg her. Vi ønsker å skape bolyst på Trælnes. De fleste her ønsket at det ble kommunesammenslåing. Når det toget ser ut til å være gått for denne gang, må vi foreta oss noe for å ivareta trælnesværingenes interesse, sier Per Ståle Hauan.

– Må ha klart flertall for å søke

Det ble holdt et allmøte på forsamlingshuset Losjin før jul.

– Jeg og Per Ståle tok kontakt med styret i Trælnes vel og oppfordret til oppstart av arbeidet og i samarbeid med styret ble arbeidsgruppa bestående av daværende leder Bente Hauan, Per Ståle og meg. Saken ble så lagt fram på et allmøte med 20 frammøtte. Det ble gitt klarsignal for å fortsette med arbeidet. På årsmøtet var det 30 frammøtte. Vi hadde en god diskusjon der begge syn kom godt fram i en fin tone. Alle som bor på Trælnes har nå fått utkastet til første del av søknaden, sier Sletten.

Arbeidsgruppen ønsker en så bred forankring som mulig.

– Det er viktig for oss å finne ut hva alle trælnesværingene mener om saken. Det skal gjøres ved en underskriftskampanje. Ifølge SSB bor det 150 personer på Trælnes. Det synes vi høres lite ut, så vi skal sjekke det nærmere for å forsikre oss om at alle får si sin mening. Vi må ha et klart flertall fra alle som bor på Trælnes før vi setter i gang søknadsprosessen til fylkesmannen, Brønnøy og Sømna kommune, sier Reidun Sletten.

Les mer om saken i fredagsavisen.