Helgeland Sparebank har onsdag offentliggjort tallene for 4. kvartal. De viser at banken i 2016 fikk et resultat før skatt på 452 millioner kroner. Tilsvarende tall i 2015 var 280 millioner kroner.

– Bak resultatet ligger god basisdrift, økt resultatandel fra tilknyttet selskap og inntektsføring av pensjon som følge av endring fra ytelse til innskuddsbasert pensjon. Tap på utlån er fortsatt moderate, skriver banken.

Viser til DNB

– Samlet utlånsvekst ble 9,8 prosent (2,207 mill kr) og er godt over landsgjennomsnittet. Dette speiler et markedsområde med høyere aktivitet enn landet for øvrig, sier administrerende direktør Lisbeth Flågeng.

I pressemeldingen legger hun også til at veksten også skyldes DNBs nedleggelse av kontorer på Helgeland.

Det var tidlig februar i fjor at DnB kunngjorde at de la ned i Brønnøysund.

BAnett har forsøkt å kontakte DnB for kommentar, men har ikke mottatt noe svar.

– Bank er et verdivalg

Banksjef Øyvind Løvdahl hos Sparebank1 Nord-Norge i Brønnøysund merker også vekst på grunn av DnBs fravær.

– Ja. Vi har hatt betydelig vekst både på det private og bedriftsmarkedet på grunn av det. Mange av kundene ønsker lokal oppfølging, at rådgiveren sitter lokalt, ansikt til ansikt.

Han mener også at det er viktig å være en del av lokalsamfunnet.

– Flere og flere er bevisste at sparebankene legger igjen mer lokalt enn forretningsbankene, mange sier faktisk at det er et verdivalg. Vi setter pris  på at man ønsker å bruke de bankene som satser lokalt, sier han.

Over landsgjennomsnittet

Innskuddsveksten ble også over landsgjennomsnittet med 12,2 % (1,755 mill kr). Veksten i innskudd kommer som et resultat av god sparing hos personkunder, men også som en følge av at banken i 2016 fikk flere nye bedriftskunder bla a nye kommuneavtaler. Solide resultater hos regionens oppdrettskunder bidrar i tillegg sterkt til vekst, sier Flågeng som understreker at innskudd er en svært viktig finansieringskilde for bankens utlån, heter det i pressemeldingen.

Av årets resultat foreslås 25,7 mill kr til gavemidler, kroner som skal komme kulturliv, idrett, forskning og undervisning på Helgeland til gode. Forslag til kontantutbytte er Kr 3,75 pr egenkapitalbevis, samlet 78,3 mill kr.

Optimisme i flere bransjer

Fortsatt er det optimisme i de fleste bransjer som for 2017 forventer en høyere samlet omsetningsvekst enn den nasjonale veksten. Dette skyldes flere faktorer, sier Flågeng og nevner spesielt effekten av utbyggingen av E 6 som fortsetter med full styrke i 2017.

Banken ser inn i 2017 med positiv forventning om lønnsom vekst og moderate tap. Vi har styrket vår posisjon i 2016 og vil fortsatt arbeide hardt for å oppfylle vår visjon om å være en drivkraft for vekst på Helgeland. I det ligger både ivaretakelse av vår samfunnsrolle og evne til å gi egenkapitalbeviseierne forventet avkastning, avslutter Flågeng.

Administrerende direktør Lisbeth Flågeng hos Helgeland Sparebank. Foto: Pressefoto