Harald Østberg Amundsen (18) fra Asker skiklubb representerer Norge i junior-VM som arrangeres i Park City, Utah.

Onsdag gikk 18-åringen inn til meget sterk fjerdeplass på 10 km friteknikk i OL-løypene fra 2002.

- Han lå på andreplass etter de to første passeringene og var kun 1,9 sekunder fra å ta bronse. Det er han ganske sikkert irritert over, men han kan være stolt av mesterskapsdebuten, sier farfar Harald Amundsen.

Så løpet på internett

Harald senior så løpet på internett-stream sammen med farmor Herdis og resten av familien i Brønnøysund.

- Vi heiet ham fram og er veldig stolte av innsatsen, sier Herdis.

- Han tålte høyden godt. De er oppe på 1.800 meter på det høyeste, og det var mange som gikk på en smell. Det lover godt foran kveldens 20 km, sier farfar.

Besteforeldrene følger ivrig med på Harald og tvillingsøster Heddas innsats i skisporet.

- Harald har utviklet seg veldig denne sesongen og kvalifiserte seg til VM-troppen med gode plasseringer i forkant av uttaket. Vi var på NM både i Trondheim for to år siden og i Steinkjer i fjor. Der ble Hedda nummer tre på sprinten. Hun hadde en fin sesong i fjor. Hun har slitt med sykdom, men er i stigende form og skal gå NM i Harstad 9. - 11. mars, forteller Herdis.

Også der får tvillingene støtte fra besteforeldrene.

- De sier det gir ekstra energi å høre bestefars heiarop. Vi synes det er veldig artig å støtte dem. Foreldrene er flinke til å følge opp. Faren, John Harald, er fast smører. Harald tar videregående på fire år for å kunne kombinere det med langrennssatsingen og trener to økter om dagen. Mens Hedda går videregeånde med idrettslinje. Det viktigste er at de har glede av å gå på ski, forteller Herdis.

Harald som fyller 19 år i september ble kåret til "Rookie of the year" for 2016 av langrenn.com. Han karakteriseres også som et "ekstremt løpstalent" av sportslig leder i Tyrving, Jo Nesse. I 2013 var han aller raskest av 279 deltakere i gutteklassene i det beryktede motbakkeløpet Råskinnet på Sognsvann i Oslo. Året etter vant han 15-årsklassen i Birkebeinerløpet og søskenbarnet Isak Helstad Amundsen fra BIL kom på tredjeplass.

Da han var på sommeferie hos besteforeldrene i fjor slo Harald junior Lasse Blom på 3.000 meter med halvannet sekund, og satte ny pers med 8,44 på Sømna stadion.

20 km skiathlon i kveld

I kveld, norsk tid, er det 20 km med skibytte. Da benker besteforeldrene seg foran PC-en hos datteren Berit igjen.

- Da kommer det nok noen flere ukontrollerte rop, sier Harald senior og ler.

Det ble trippel russisk på onsdagens 10 km friteknikk. Vladislav Vechkanov vant foran Egor Kazarinov og Yaroslav Rybochkin.

Nest beste nordmann Thomas Bucher-Johannessen endte på 9. plass. Herman Martens Meyer ble nummer 11, og Thomas Helland Larsen gikk i mål som 17. mann.

Søndag er det 4 x 5 km stafett.

Tvillingene Harald og Hedda Østberg Amundsen gjør seg klar til en treningstur tur/retur Flaggstanghaugen-Horn, med farfar Harald som sekundant. Foto: Privat