Prisen ble blant annet mottatt av Kirsten og Jens Kristian Østergård, som i mange år har vært aktive med De makalause.

– Det var koselig. Vi har visst om det en stund, og er veldig glade for å få prisen. Det er 20-årsjubileum for De makelause i høst, speideren i Brønnøysund har alltid inkludert folk, og ble startet opp høsten 1983, første leir var i 1984, sier Kirsten Østergård til BAnett.

To VGS-elever startet

Mandag mottok Kirsten Østergård, Jens Kristian Østergård, Karl Anders Østergård, Lille Aakervik og Maria Reinfjord Nordland fylkeskommunes døråpnerpris fra fylkesordfører Sonja Steen. Foto: Trond E. Willassen, NFK

Historien bak De makalause begynner altså i 1998.

– Det er en spesiell historie. På våren for 20 år siden kom to av våre speidere, Torbjørn Askevold og sa, "Kirsten, nå har vi snakket lenge om speiding for funksjonshemmede. Det skal vi gjøre noe med nå. Jeg skal være leder, kompisen Raymond Omnø skal være medleder, du skal hjelpe oss." Og det måtte vi jo, ler hun.

Det var altså to gutter som da begynte på sitt første år på videregående som var primus motor de første årene, men de skulle etter hvert bort for å studere, og da ble Kirsten og Jens Kristian mer aktive.

– Vi hadde nokså full fart veldig tidlig, men det har ballet på seg. Vi bruker en god del tid på det, men det gjør vi like mye hele gruppa som De makalause. De makaluse er ofte det som er enklest, de er alltid positive, sier hun.

Folk tror de er mye arbeid

– Hvordan finner dere energi til å holde det gående med så mye arbeid?

– Med De makelause finner jeg energi i at vi har det veldig gøy sammen, de er altlid positive og det er koselig å være sammen. Jeg tror mange folk tror De makalause er mer arbeid, men det er ofte motsatt, mener hun.

KFUK/KFUM-speiderne har flere grupper, adskilt etter alder, blant annet Roverne. Nå arbeider speideren ifølge Østergård med å gjøre det slik at De makalause skal bli en egen ny enhet. Så langt er det tre grupper i landet.

Det forskes også på De makelause i konteksten hvordan funksjonshemmede kan integreres i menighetslliv, noe forskeren Inger Marie Lid gjør.

Mye å gjøre

Fremover blir det mye aktivitet for speiderne i Brønnøy og De makelause.

– Vi kommer til å feire tyveårsjubileum, og skal til Spania med gjengen siste uken i september. Nå er vi i gang med et prosjekt hos KFUK/KFUM-Global. Sammen med dem skal vi prøve å bygge en institusjon for funksjonshemmede på Sri Lanka, og et senter for funksjonshemmede speidere der. I Sri Lanka er det bare syv prosent av funksjonshemmede som har et tilbud. Vi skal bruke mer tid via Global på å fortelle om det, og hva vi holder på med, om det å være funksjonshemmet i Sri Lanka kontra Norge, sier hun.

Funksjonshemmede fra Sri Lanka

Pengepremien for Døråpnerprisen fra NFK er 50.000 kroner. De pengene er allerede brukt.

– Vi ønsker å stå på og gi noe til folk, i stedet for å få. På landsstevnet kommer det fem personer fra Sri Lanka, blant annet to funksjonshemmede dansere, pengene går til deres flybilletter for at de skal komme. Der skal de synge og danse. Vi har også med musikklærer Liv Anne Grubbmo, som skal være med og ha noen økter, og være med å synge og hjelpe oss med musikk og sånt, sier Kirsten Østergård.