Brønnøysunds Avis har tidligere omtalt at en av grunneierne som kommunen har en opsjonsavtale om tomtekjøp med på Toft nå bestrider avtalen.

Kommunens plan er å kjøpe tomtene for å selve dem videre til selskapet som har planer om landbasert oppdrett der. Men arvingene til avdøde Fred Jæger bestrider opsjonsavtalen han signerte med kommunen. Advokat Jostein Nordbø representerer arvingene, og han skrev i juli til kommunen at de tolker avtalen som at salget skulle vært fullført innen fristen 1. juli i år, og derfor ikke er gyldig lenger. Men familien var villig til å gå i dialog med Brønnøy kommune om pris slik at de kunne bli enige.

Har gjort verdivurdering

Roar Cordes Nilsson i Advokatfirmaet Mageli DA sendte brev på vegne av Brønnøy kommune til Jæger-arvingene 15. september i år.

I brevet skriver han at de etter kommunens vurdering fortsatt er juridisk forpliktet av den signerte opsjonsavtalen og at arvingene ikke har noen plikt til å se avtalen om videresalg for at opsjonsavtalen skal være gyldig.

Ifølge advokaten ser det ut som om mye av motforestillingene arvingene har mot gjennomføringen av opsjonsavtalene er at prisene er for lave. Nilsson skriver at kommunen hele tiden har ment at de avtalte prisene er svært gunstige for grunneierne.

For å få en objektiv vurdering av dette har kommunen engasjert Areal og Eiendom AS til å gjennomføre en verdivurdering av området. Takstfirmaet holder til i Kongsvinger og har ifølge Nilsson ingen bindinger til Brønnøy kommune. Selskapets vurdering er vedlagt brevet, og takstmannen konkluderer i den med at næringsarealets verdi etter hans skjønn tilsvarer verdien som landbruksareal, til sammen 1,244 millioner kroner.

Dyrt å bygge ut

I sin vurdering av områdets salgsverdi som råtomtareal for framtidig næringsområde vektlegges det i taksten at det er knyttet store utgifter til adkomstvei (vurdert til 10,5 millioner kroner), kraftforsyning («over 500 millioner kroner»), vann- og avløp (5 – 10 millioner kroner) og rekkefølgekrav. De samlede kostnadene vurderes til 160–200 millioner kroner, og cirka 100 millioner kroner mer dersom man må bidra med kostnadene til å forsterke kraftnettet fra Tilrem og til området. Fordelt på det 491 mål store området tilsvarer dette mellom 325 kroner og 610 kroner per kvadratmeter.

Sammenholdt med salgspriser for næringstomter i Nordland og Brønnøy de siste årene konkluderer takstmannen med at ferdig opparbeidede næringstomter på Toft kunne vært omsatt for 450 kr per kvadratmeter slik de er i dag.

Når opparbeidelseskostnader, kostnadene til infrastruktur og tiden en slik utvikling vil ta tas med i vurderingen konkluderer rapporten med at en utvikling av næringsområdet ikke vil gi de berørte grunneierne noe overskudd.

Kan få 10,6 millioner

Ifølge opsjonsavtalen skal grunneierne få 40 kroner per kvadratmeter landareal og 20 kroner per kvadratmeter sjøareal.

Avslutningsvis skriver kommunens advokat at alt dette viser at en gjennomføring av opsjonsavtalene er meget fordelaktig for grunneierne.

«Deres forslag om å komme frem til en markedsverdi som skal kunne gi en omforent løsning mellom partene (her forstått til høyere pris) har vel neppe noen fordeler for Deres klienter så lenge en slik markedsverdi vil ligge under den avtalte prisen. For å sikre at Deres klienter får de cirka MNOK 10,6 som ligger i gjennomføringen av opsjonsavtalene, foreslår derfor kommunen at partene snarest starter dialog for slik gjennomføring.», skriver Nilsson.

Kan stoppe alt

Næringssjef Johnny Nielsen Hanssen i Brønnøy sier til BA i uke 45 at det ikke har vært kontakt mellom kommunen og Jæger-familien siden brevet ble sendt og at kommunen nå vil purre på svar.

Utbyggerne venter på svar fra fylkeskommunen på sin søknad om landbasert oppdrett, og næringssjefen sier Jæger-arvingene kan blokkere både for utbyggingen og de andre grunneierne.

– I forhold til de andre grunneierne vi har avtale med, så er prosesser igangsatt, men alt er avhengig av konsesjonen. Hvis utbyggerne ikke får konsesjon og ikke kan utnytte arealet, ser kommunen ingen grunn til å kjøpe. Og hvis vi ikke får kjøpt Jæger-eiendommen sin andel av totalarealet som vi har opsjonsavtale på, så kjøper vi heller ikke de andre, for da vil de blokkere for utbyggingen, sier Nielsen Hanssen.

Brønnøysunds Avis har vært i kontakt med Jæger-familien, som ikke ønsker å kommentere saken. Heller ikke familiens advokat har hatt anledning til å kommentere den.

Planområdet for næringsområdet er her markert med blå strek. De berørte eiendommene eies av Fred Jægers dødsbo, Børge Saltermark, Frank Ebbesen og Brynhild Larsen. Foto: Fra Areal og Eiendom-rapporten