108-åringen var Bergens eldste mann og landets nest eldste fram til han døde 7. november, skriver Bergens Tidende. Økland bodde alene hjemme i huset sitt inntil han for to år siden flyttet til sykehjem.

– Han sovnet stille inn med familien rundt seg på Siljuslåtten sykehjem tirsdag kveld. Min far beholdt sitt gode humør og sin store livsglede helt til det siste, forteller datteren Bjørg Økland til avisen.

Økland ble født i Sveio i 1915, og 25-åringen arbeidet allerede til sjøs da andre verdenskrig brøt ut.

– Med livet som innsats var Nils Severin Økland en av dem som kjempet for oss, for landet vårt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Ble torpedert

I 1941 flyktet Økland til Shetland, hvor han ble en del av Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Han tjenestegjorde på en rekke skip og deltok i konvoioppdrag for å sikre forsyninger av mat, krigsutstyr og olje på både Nord-Atlanterhavet og Middelhavet. Han opplevde å bli torpedert i 1943, skriver Bergensavisen.

Ifølge Støre var krigsseilernes innsats det mest betydelige norske bidraget i kampen mot nazismen.

– Det vil vi aldri glemme. Vi skal fortelle om krigsseilernes innsats til de neste generasjonene. De fortjener vår oppmerksomhet, vår omtanke, og vår respekt.

Høyt dekorert

Økland ble tildelt både Haakon VIIs Frihetsmedalje, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen og Forsvarsmedaljen, samt flere britiske æresbevisninger. I fjor ble han dekorert som ridder av den franske Æreslegionen av den franske ambassadøren i Norge.

Også forsvarsministeren hedrer Økland

– Det er med vemod og respekt jeg har mottatt meldingen om krigsseiler Nils Severin Gregoriussen Øklands bortgang. Med ham er en av de siste av våre krigsseilere gått bort. Han representerte en gruppe veteraner som fortjener vår dypeste anerkjennelse, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.