Sist lørdag omkom en MC-fører da han kolliderte med en bil i Bjørnafjorden i Midthordland. Samme dag døde en 16 år gammel gutt i en ulykke med en lett motorsykkel i Trøgstad i Østfold.

I fjor døde 20 personer på motorsykkel, nesten 20 prosent av det totale antallet omkomne i trafikken, ifølge Vegvesenet. 14 av disse døde i utforkjøringer. I tillegg ble 142 personer hardt skadd, mange av dem fikk varige mén.

Onsdag møtte Statens vegvesen, ti organisasjoner og politiet flere hundre MC-folk ved det kjente treffstedet Tyrigrava like sør for Oslo. Målet var å få flere med på aksjonen MC-dugnaden.

– Vi vil veldig gjerne ha alle med på MC-dugnaden så vi kan få ned ulykkestallene. Vi har ingen å miste, sier Lars Inge Haslie i Statens vegvesen, som leder aksjonen.

Hans råd til dem som setter seg på sykkelen etter en lang vinter, er å være klar over sine egne ferdigheter. Det gjelder også å huske på at andre trafikanter ikke er vant til å se motorsyklister i trafikkbildet.

– I tillegg er det både kalde dekk og kald asfalt, og det ligger fortsatt strøsand mange steder tidlig på sesongen, så tilpass farten etter forholdene, sier Haslie.

Han minner om at den vanligste dødsulykken er utforkjøring i en sving.