At lakris kan gi høyere blodtrykk er velkjent. Det skjer som følge av søtstoffet glycyrrhizin-syre som finnes naturlig i lakris. Stoffet påvirker hormoner i kroppen, som igjen påvirker blodtrykket.

Nå har forskere ved universitetet i Linköping i Sverige undersøkt hvor mye, eller snarere hvor lite lakris som skal til før blodtrykket stiger.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU mener at man ikke bør innta mer enn 100 milligram glycyrrhizin-syre om dagen.

Blodtrykket steg

– Vi fant at de som spiste 100 milligram glycyrrhizin-syre om dagen i to uker fikk forhøyd blodtrykk, sier legen Peder af Geijerstam. Han har ledet arbeidet med den svenske studien.

28 menn og kvinner i alderen 18 til 30, som alle hadde normalt blodtrykk, deltok i studien der de enten spise lakris som inneholdt dette, eller et annet produkt som inneholdt salmiakk, men ikke lakris.

Etter to uker viste det seg at blodtrykket til de som spiste lakris, som inneholdt nøyaktig 100 milligram glycyrrhizin-syre, steg med gjennomsnittlig 3,1 mmHg.

Risiko

Med en slik stigning over lengre tid kan man øke risikoen for hjerteinfarkt og slag. Særlig om blodtrykket i utgangspunktet er noe høyt, sier Peder af Geijerstam.

Deltakerne i den svenske studien reagerte ellers ulikt på lakrisen de spiste. Hver fjerde gikk opp i vekt, noe forskerne tror skyldtes økt væskeansamling i kroppen.

Den svenske studien er nå publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.