– Mange arbeidsgivere sier til oss i Nav at de strever med å skaffe nok arbeidskraft. Det gjelder særlig helse og omsorg, men også innen bygg og anlegg, innen reiseliv- og turistbransjen og salg og service, forteller avdelingsdirektør Petter Bugge Richardsen i Nav Nordland. Han oppfordrer ungdom til å søke seg sommerjobb nå.

Det er nå i februar og mars at de fleste sommerjobbene blir utlyst, så skynd deg å sjekke mulighetene, oppfordrer avdelingsdirektør Petter Bugge Richardsen i Nav. Foto: Nav

I disse dager legger mange arbeidsgivere ut stillingsannonser for sommerjobber i 2023.

Tror sjansen til jobb er god

 Nå i slutten av februar ligger det ute nesten 9.100 sommerjobber på Navs egen side; arbeidsplassen.no. Av dem er 500 lokalisert til Nordland.

– Det bør nå være gode sjanser både for ungdom som vil smake på arbeidslivet og vise at de duger, og for arbeidsgivere å stifte bekjentskap med arbeidskraft som kan være framtidas arbeidstaker, mener Bugge Richardsen.

Flere steder jobber utlyses

Det er ikke bare Nav som har utlyste jobber.

– Vi anbefaler alle å ta en kikk på stillingsannonsene som ligger ute, både på NAVs egen side; arbeidsplassen.no, men også hos bemanningsbyråene, finn.no og andre nettsteder. Det er nå i februar og mars at de fleste sommerjobbene blir utlyst, så skynd deg å sjekke mulighetene, oppfordrer Bugge Richardsen.

Gir også tips til jobbintervjuet

Navs egen nettside arbeidsplassen.no har også lagt ut tips og råd om hvordan man kan søke på jobber, hvordan man forbereder seg til intervju hos arbeidsgiver, og hvordan man gjennomfører intervjuet.

Bugge Richardsen oppfordrer de voksne til å motivere sine unge.

– Foreldre og foresatte har en viktig oppgave i å inspirere sine ungdommer til å søke på sommerjobb. Det er viktig å støtte opp om dette, fordi det gir ungdommen verdifull erfaring videre i livet. En sommerjobb er for mange den første smaken på voksenlivet; du tjener penger, du får kollegaer og du gjør en viktig jobb for bedriften. Ikke minst skaffer du deg god kunnskap om jobben du gjør, og bransjen du jobber i. Kanskje gir det mersmak, slik at du vil satse på en utdanning innen dette yrket? Vi i Nav heier på ungdommen, og vi tror at de unge nå har tidenes sjanse til å skaffe seg verdifull erfaring fra arbeidslivet, konstaterer Bugge Richardsen.