Fredag ble Gunnar Sohlberg Hagens film om Torghatten-ulykken vist for første gang i Brønnøysund, på dagtid for videregåendeelever og på kveldstid for spesielt inviterte. Sjelden har det vært så stille i salen på Brønøny kino som da halvannentimes-dokumentaren ble vist.

– Berører sterkt

Blant publikummerne var Tor Berg, som mistet kona i ulykken.

– Jeg synes de har laget en god film, sier han til BAnett like etter visningen.

– Det meste av dette kjente jeg til fra før, men det er fint at de har viet en film til det. Det gjør noe. Denne ulykken skjedde, og som de sier i filmen: ulykker vil skje igjen, påpeker Berg.

– Men det berører sterkt når det skjer. Jeg tror vi har godt av å bli påminnet om dette. Vi som ble rammet av dette ble godt fulgt opp, men det er klart at det er tungt for mange.

En tøff tid

I salen satt også Bjarne Ormøy, som satt i flytårnet i Brønnøysund den fatale kvelden og var den siste som hadde kontakt med ulykkesflyet. Han var 53 år gammel da det skjedde og sier at det verste var de timene etter ulykken hvor han fryktet at han hadde oppgitt feil barometertrykk (QNH på fagspråket) til flyet, og at dette hadde ført til at det lå på feil høyde.

– I  2-3-tiden om natta fikk vi sjekket det. En tekniker fant fram til at jeg hadde sagt rett.  Det var en enorm lettelse. Kona sa at da jeg kom hjem var jeg ikke bleik, jeg var grønn. Ellers har jeg ikke hatt problemer med dette. Men noen netter har jeg drømt om det, medgir Ormøy, som syntes det var blitt en veldig fin film.

– Det var en tøff tid. Og mange forståsegpåere som skulle mene noe om ulykken. Jeg kalte inn til en pressekonferanse og tok dem for meg. Da fikk jeg påpakning fra ledelsen.

Musikk fra Sørneset

Også andre brønnøyværinger er delaktige i filmen. Ove Stokvold forteller historien fra redningsmannskapenes side, Bertil Bertelsen er stemmen som leser lensmann Kurt Nilsens rapport mens Trond-Viggo Solås og datteren Maja Skau Solås har samarbeidet med Gunnar Pedersen om filmmusikken.

Jørn Johansen, som arbeidet på flyplassen, er en av tidsvitnene. Det samme er Olav Idar Laukvik, som eier feriested ved Torghatten. Han minnes blant anet når han ville kjøre ut til foreldrene, men ble nektet fordi nødetatene trengte veien.

Bodø-regissør

Regissør og manusforfatter Gunnar Sohlberg Hagen begynte på filmen om ulykken for halvannet år siden. Bodøværingen har arbeidet som journalist i Dagbladet og Se og Hør. Tidligere har han laget dokumentar om Vassdalen-ulykken. Selv var han 22 år gammel og jobbet i Nordlandsposten i mai 1988. Han kjente to av de omkomne perifert.

– Denne filmen er bedre enn de to jeg lagde om Vassdalen-ulykken, den har flere stemmer. Jeg har vært krimjournalist, så jeg har nok hentet en del fra den sjangeren, sier Sohlberg Hagen, som før filmen advarte publikum om at det ville komme rekonstruerte situasjoner fra cockpit.

– Var det mange vanskelige etiske avveininger med et så følsomt tema?

– Jeg tenker at vi har gått så lang man kan gå, med blant annet cockpitbildene og en del av beskrivelsene. Det skal ikke gå på puseføtter, vi skal vise det som skjedde. Men det har vært en del fram og tilbake med NRK, som har kjøpt rettigheter til å vise den. Jeg har bestemt, men de har vært en god sparringspartner på det etiske, sier Sohlberg Hagen, som medgir at han var spent på mottakelsen.

– Det falt en stein fra hjertet mitt da Tor Berg roste filmen. Det var lakemustesten!

På NRK1 vises filmen søndag 6. mai. Den skal også vises i Bodø og Sandnessjøen.

- Jeg har vært krimjournalist, så jeg har nok hentet en del fra den sjangeren, sier regissør og manusforfatter Sohlberg Hagen