En eldre mann fra Brønnøy må 12. april møte i hovedforhandling i Brønnøy tingrett tiltalt for falsk anmeldelse etter straffelovens paragraf 225.

Ifølge tiltalen skal mannen på falsk grunnlag ha anmeldt til politiet i Brønnøysund at hans brukskonto var tappet for til sammen 327.197 kroner i en periode som gikk over 48 dager i 2016.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer er advokat Tore Walle-Jensen. Torsdag snakket han med sin klient om tiltalen.

– Tiltalte erkjenner ikke straffskyld, skriver han i en SMS til BAnett.

Hvorvidt mannen er skyldig etter tiltalen er det opp til tingretten å avgjøre. Falsk anmeldelse har en strafferamme på ett års fengsel.

Anmeldte kortsvindel

Aktor i saken er politifullmektig Anne-Karine Veiding. Ifølge henne skal mannen ha anmeldt kortsvindel.

– Han anmeldte kortsvindel av et høyere beløp, og det er det det går ut på. Så har politiet gjennom etterforskning av transaksjoner og avhør funnet ut at det er noe som skurrer. Man har ikke fått tilstrekkelig forklaring på det man ønsker å få klarhet i fra politiets side fra tiltalte.

– Det er altså politiets oppfatning at han anmeldte falskt?

– Ja, og som sagt, det baserer seg på det samlede bevisbildet. Bevisene sett under ett går i favør av en tiltale, sier hun.

I Norge og i utlandet

Da mannen anmeldte svindelen var det med ukjent gjerningsmann.

– Han visste ikke hvordan det hadde skjedd. Svindelen som ble anmeldt av den nå tiltalte skal ha foregått både på norsk jord og i utlandet, og både over nett og via betaling i butikk, sier politifullmektigen.

Påtalemyndigheten mener at anmeldelsen er falsk, og at det er en bevisst falsk anmeldelse.