Ifølge Sogn Avis er det noe uklart hvor lenge geitene har vært ville. Noen mener de har vært på frifot siden 1930-tallet, andre mener de ble igjen i fjellet etter krigen. Geitene er i alle fall et kjent syn langs fylkesvei 55.

I fjor kom Mattilsynet og Statsforvalteren på tilsyn, og nå er en rapport klar, skriver NRK.

Inspektørene talte sist sommer 49 dyr. I vedtaket skriver de at det er observert 140 geiter i Høyanger, men det er ikke klart over hvor mange som må skytes, ifølge Sogn Avis.

– Ifølge våre opplysninger har de aldri blitt tilført nytt avlsmateriale, sier avdelingsleder Gro Eliassen i Mattilsynet til kanalen.

De er også bekymret for at dyrene ikke er innendørs når kjeingen skjer om vinteren. Dyrene bar ikke preg av sykdom eller underernæring, ifølge de samme inspektørene.

Flere i lokalbefolkningen har tatt til orde for å bevare stammen, blant dem både dyrevernere og lokalpolitikere. Også Dyrebeskyttelsen har engasjert seg.

Miljøpartiet De Grønne ber i et leserinnlegg Mattilsynet om å tenke grundig gjennom alternative løsninger og lytte til fagpersoner, lokale bønder og miljøforkjempere.