– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag.

Da ble det klart at så godt som alle koronatiltakene ble fjernet lørdag klokka 10. Vi kan nå si farvel til både meteren, isolasjon og påbudet om munnbind.

– Koronapandemien utgjør ikke lenger en stor helsetrussel for de fleste av oss. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner, sa Støre.

Til tross for at regjeringen mener vi nå kan gå tilbake til en normal hverdag, vil ikke statsministeren kalle åpningen av samfunnet for en feiring.

– Det er fortsatt pandemi, sykehusinnleggelsene går opp, og det er sårbare mennesker der ute som er urolige, sa Støre som også la til at det kan komme nye smittebølger og virusvarianter.

Flere lettelser

I tillegg til at meteren og munnbindpåbud blir borte, erstattes kravet om isolasjon med en anbefaling om at smittede voksne holder seg hjemme i fire døgn. Nå er det også kun voksne med symptomer som anbefales å teste seg.

Barnehagebarn og skoleelever anbefales å holde seg hjemme når de er syke, men kan gå i barnehagen og på skolen så lenge de har vært feberfrie i 24 timer. Barn og skoleelever behøver ikke teste seg selv om de har symptomer.

Også alle innreisekravene er nå borte – både plikt til registrering og negativ test før ankomst oppheves.

– Kan leve mer som normalt

– Vi skal ta livet tilbake og leve mer som normalt, fastslo helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun oppfordrer nå alle til å ta i bruk restauranter og teatre. Hun håper folk vil bruke utestedene, dra på konserter og bruke dansegulvene – men la til at det er viktig at vi bruker sunn fornuft.

– Klem en venn, det skal jeg gjøre. Og hvis det ikke er kameraer i nærheten, så kan det hende at jeg også skal danse litt, sa helseministeren.

Ikke helt fornøyd

Selv om Virke er svært fornøyd med at koronatiltakene oppheves, er de likevel ikke helt fornøyd.

– Sykefraværet har allerede vært rekordhøyt lenge, og det vil være en stor utfordring også de neste ukene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Både Virke og NHO kommer med klar beskjed til regjeringen: Arbeidsgivers lønnsperiode for sykefravær må ned til tre dager.

Dette er andre gang Norge har åpnet opp helt etter koronatiltak etter at den forrige regjeringen fjernet meteren høsten 2021. NHO sier de nå ønsker seg en god og forutsigbar plan for hvordan eventuelle nye smitteutbrudd skal håndteres i fremtiden.

Forventer økt smitte

Når tiltakene blir borte, regner regjeringen med at sykefraværet kan bli høyt – også antall sykehusinnleggelser.

Men pasientene er kortere tid på sykehus, og færre trenger intensivbehandling. Folkehelseinstituttet estimerer at sykehusinnleggelser ikke vil overstige 1.000 samtidige innleggelser. Dette har sykehusene kapasitet til å håndtere.

– Vi er i stand til å håndtere smitteøkningen. Selv om vi fjerner forskriftskravene, er det fortsatt viktig å følge generelle smittevernråd, sier Kjerkol.

Lørdag var 294 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 34 pasienter fra dagen før.

– Ikke glem de sårbare gruppene

Opposisjonen på Stortinget kaller det en gledens dag, men trekker fram at det er viktig å huske sårbare grupper.

– I dag gleder vi oss over at alle bedrifter og folk kan få sin fulle frihet tilbake, og til at vi nå endelig kan puste lettet ut etter en krevende vinter, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre.

Høyres helsepolitiske talsperson og leder av helsekomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen, sier vi fortsatt må huske at det fortsatt er behov for å beskytte sårbare grupper i samfunnet. Det samme gjør helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud.

– De må hver og en av oss vise hensyn til. Samtidig er det viktig at det offentlige legger til rette for at disse ivaretas på en trygg og god måte.