Forsvarets Leopard-stridsvogner er 40 år gamle og skal nå erstattes. Nye stridsvogner vil tidligst være på plass i 2025. Dette bildet er fra 2018, da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Brigade Nord og Panserbataljonen i Røros-området under en øvelse. Foto: Heiko Junge / NTB

To leverandører konkurrerer om anbudet, og valget står mellom Leopard 2A7 fra tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW) og K2 Black Panther fra sørkoreanske Hyundai Rotem.

Den avtroppende regjeringen har ikke satt av penger til nye stridsvogner i forslaget til statsbudsjett, men det legges opp til kontraktsinngåelse i 2022. De nye stridsvognene vil tidligst kunne leveres i 2025.Mel

Mellomtittel

Inntil da må Forsvaret greie seg med de rundt 40 år gamle Leopard 2-stridsvognene som ble kjøpt brukt fra Nederland tidlig på 2000 tallet.

– De eksisterende stridsvognene nærmer seg slutten av sin tekniske og operative levetid. For å opprettholde kapasiteten inntil nye stridsvogner blir levert, gjennomføres det en levetidsforlengelse i form av anskaffelser av kritiske komponenter og reservedeler, heter det i forslaget til neste års forsvarsbudsjett.