Fredag er det igjen black friday, novemberfredagen hvor butikkene lokker med gode tilbud.

Ifølge Tryg Forsikring har denne dagen i løpet av få år utviklet seg til en av de verste ulykkesdagene her i landet.

Folk har det travelt

- Stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre medfører økt risiko for bilulykker. Statistikken for black friday 2016 viser at nær halvannet tusen bilulykker inntraff denne fredagen i fjor. Verst var det i Oslo, Hordaland og Akershus, skriver forsikringsselskapet.

Fylkesoversikten viser at det i fjor var 57 bilulykker i Nordland på black friday. Ulykkesstatistikken toppes av ulykker med én bil alene, typisk at man har truffet en hindring og fått skade kun på sin bil. Deretter følger påkjørsler av annen bil på parkeringsplass, påkjørsler bakfra og ryggeulykker.

- Tendensen på black friday viser med all tydelighet at mange uhell og ulykker trolig skyldes stress. Folk har det travelt og skal gjerne rekke flere butikker i løpet av kort tid, noe som øker stressfaktoren. Dette bør en ha i bakhodet fredag, og heller forsøke å være aktsom og kjøre defensivt, spesielt inn og ut fra parkeringsplasser, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Mennene er verst

Ulykkesstatistikken for black friday 2016 toppes av menn i aldersgruppen 50 – 64 år, tett fulgt av menn mellom 35 og 50 år. I det hele tatt dominerer menn ulykkesstatistikken i alle aldersgrupper. For kvinnene er det de mellom 35 og 50 år som er mest utsatt.

- Dessverre ser vi at menn langt oftere enn kvinner sitter bak rattet i en bil som er involvert i en ulykke denne dagen. Ikke overraskende er menn i aldersgruppen 50 til 64 år på ulykkestoppen black friday også, da denne gruppen generelt er mye innblandet i bil- og personulykker året rundt, sier Brandeggen.

Det verste tidspunktet for bilulykker på black friday er rundt klokken 16, viser statistikken. De aller fleste bilulykkene skjer i tidsrommet mellom klokken 12 og 19 denne fredagen. I løpet av kvelden flater antallet ut, men det skjer også bilulykker helt frem til midnatt.

Mange bilulykker i Tromsø og Bodø

Av kommuner topper ikke overraskende Oslo foran Bergen og Trondheim. Mer overraskende er det at Tromsø følger på en fjerdeplass over verstingene, godt foran Stavanger og Bærum, etterfulgt av Bodø.

- I forhold til antall innbyggere er det uforholdsmessig mange bilulykker i Tromsø og Bodø, uten at vi vet årsaken. Vi må anta at de nordnorske byene i slutten av november har fått snøfall og føling med vinteren. Lenger sør pleier forholdene være variable på denne tiden av året. Langs kysten av Vestlandet kan man jo gjerne ha snø- og isfrie veier, sier Brandeggen.

Vær forsiktig på fredag. Statistikken viser mange bilulykker på black friday. Foto: Matti Riesto