– Det er viktig å huske at PostNord ikke har noe med denne typen e-post eller SMS å gjøre. De sendes uten vår viten og det er dessverre utenfor vår kontroll å stoppe dem, selv om vi hele tiden jobber med å stenge ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren vår. Vi jobber kontinuerlig med å sikre oss mot svindelforsøk, hvor vi bla. ser på domeneregistreringer som ligner på PostNord og samarbeider med teleoperatører for å forhindre falske SMS, skriver selskapet i en pressemelding.

Norge har et av de mest utviklede netthandelsmarkedene i Europa, og det gjør det ifølge selskape attraktivt for svindlere å operere her i landet.

– Som et resultat av dette må du som forbruker i dag være litt mistenksom. Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg , skriver selskapet, som gir følgende tips:

• PostNord sender normalt aldri ut e-poster eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider. Den eneste gangen vi gjør dette er når du mottar en forsendelse fra utenfor EU som du kanskje må betale moms og noen ganger toll for. Da går lenkene enten til postnord.com eller postnord.no.

• Ikke klikk på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører. Slett i stedet meldingen direkte uten å følge noen lenke, og heller ikke åpne noen vedlagte vedlegg.

• Ikke svar på svindel-e-posten eller tekstmeldingen. Hvis meldingen ser ut til å komme fra PostNord, men du ikke venter brev eller pakke, vær mistenksom og ring vårt kundesenter hvis du er usikker.

• Tenk kritisk og bruk sunn fornuft. Ser logoen riktig ut? Inneholder teksten skrivefeil eller merkelige ord? Hvordan ser avsenderadressen i e-posten ut? Ofte kan du oppdage svindel ved å tenke og se på detaljene, ikke forhast deg.

• Hvis noe virker for godt til å være sant, er det vanligvis det. Verken PostNord eller noe annet selskap ville gi bort datamaskiner eller telefoner, slik noen svindelannonser vil få deg til å tro. Gi aldri ut passord, bankkortnummer eller pålogging til din Bank ID til noen.

• Hvis du mistenker at du har blitt svindlet, handle umiddelbart ved for eksempel å sperre bankkortet ditt, endre passord eller kontakte politiet.