De to russiske statsborgerne, en mann og en kvinne som begge er i 30-årene, ble lørdag pågrepet for å ha tatt bilder av et militæranlegg i Nordland.

Det var TV 2 som først skrev om pågripelsen.

Mandag ble de to russerne fremstilt for varetektsfengsling i Salten og Lofoten tingrett. Politiet ønsket å fengsle de to i to uker i fullstendig isolasjon, men de fikk ikke medhold av tingretten, som mener det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke.

Tok bilde av kaianlegg tilhørende Forsvaret

Tingretten skriver i kjennelsen at politiet kun har fremlagt ett bilde av et militært anlegg på de digitale enhetene som er beslaglagt. Bildet er ifølge retten tatt fra en offentlig vei og viser et kaianlegg tilhørende Forsvaret like sør for Bjerkvik i Narvik kommune.

– Fotografiet er ikke tatt innenfor det området hvor det er merket med skilt at fotografi er forbudt. Fotografiet er tatt fra så lang avstand at det ikke kan sies å gi mer informasjon enn bilder som er offentlig tilgjengelig på Google Street View på Google Maps, står det i kjennelsen.

Retten skriver videre at avstanden til kaia er så står at det er tvil om formålet bak lovbestemmelsen er å hindre fotografier som dette.

– Etter rettens syn er det heller ikke grunn til å bebreide de siktede for å ha tatt bildet. Det fremkommer ikke av bildet at kaianlegget er militært, eller at det av andre grunner skulle være forbudt å ta bilde av det, står det i kjennelsen.

Politiet vil anke

Jourhavende politiadvokat Elaine Skagtun i Nordland politidistrikt sier til NTB at de er uenige med tingretten.

– Kjennelsen vil bli anket, og det er begjært oppsettende virkning, sier Skagtun.

Retten har gått med på å gi oppsettende virkning. Dermed må de to russerne bli værende hos politiet inntil saken er behandlet i lagmannsretten.