Skolen vår er med på et samarbeidsprosjekt med fire andre land kalt «Reading for life». Prosjektet startet i 2019 og var opprinnelig ment å skulle vare i to skoleår. Etter hvert ble det forlenget med ett år på grunn av koronapandemien. Gjennom prosjektperioden har skolene samarbeidet om ulike leseprosjekter. Først og fremst har skolen vært med på prosjektet, fordi det har vært en unik sjanse til å bli kjent med elever fra andre land og å få brukt engelsk mye både muntlig og skriftlig. Den første høsten startet med et besøk til Romania der de arbeidet med tematikken andre verdenskrig og boka «The boy in the striped pyjamas». Heldigvis rakk de også et besøk til Portugal i begynnelsen av februar 2020. Uka før de dro, hørte de om et virus, kalt covid 19, som også hadde kommet til Europa. Lite ante de om hvordan viruset kom til å utvikle seg videre. Begge de to første besøkene ga mersmak, og skolen gledet seg så til å skulle få besøk av de andre landene i april 2020. Dette besøket ble selvsagt utsatt, først til høsten 2020, deretter til våren 2021. Heller ikke våren 2021 kunne vi ta imot noe besøk.

Vi brukte munnbind både på skolen og på ekskursjoner i byen. Foto: privat

Endelig åpnet samfunnet opp igjen i høst. Elevene som egentlig skulle reise til Barcelona, var nå begynt på videregående skole. Dermed fikk vi tilbud om å bli med. Gjett om vi var spente! Vi var lenge spente på om vi faktisk fikk reise på grunn av reiserestriksjoner og spenning rundt smittesituasjonen i Spania. Heldigvis fikk vi reise, men vi måtte være ekstra forsiktige både under reisen og under oppholdet i Barcelona. Vi brukte munnbind hver dag. Før vi dro, ble vi litt kjent med vertselevene våre, de som vi skulle bo hos. Det gjorde det litt tryggere, men det var fortsatt skummelt å skulle bo hos en fremmed familie.

Det var en lang reise. Først dro vi med tog fra Trofors til Gardermoen. Derfra tok vi fly til Barcelona. Familiene vi kom til, var veldig snille. De tok godt vare på oss og behandlet oss som om vi var en i familien. Den første dagen tok vertselevene og familiene oss med for å vise oss alt byen Barcelona har å by på. Vi bodde alle nært skolen som hadde en fin beliggenhet nær havnen.

På mandag møttes vi alle på skolen. Den første timen var vi med vertselevene våre for å se hvordan de hadde det i en vanlig skoletime. Dette foregikk på katalansk, så vi forsto ikke så mye. I den andre timen møttes alle elevene fra Spania, Portugal, Romania, Slovenia og Norge.

Vi møttes på biblioteket, som ble vårt samlingssted resten av uka. Det første vi gjorde var å holde en presentasjon om Norge. Vi skulle fortelle om landet vårt og om ulike historiske hendelser som har påvirket landet vårt. Det var litt skummelt, men vi syntes det gikk ganske bra. Etter dette dro vi på byvandring i grupper. Vi tok mange bilder av vakre bygninger. Etter skolen dro vi alle ned på stranden. Det var over tyve grader hele uka vi var i Barcelona.

Maten og måltidene er ganske annerledes i Barcelona enn i Norge. De spiser frokost til samme tid som oss, men de spiser varm lunsj midt på dagen og middagen spiser de ikke før kl. 20 om kvelden. Flere av oss bodde hos familier med asiatisk opprinnelse. De liker egentlig maten sterkere enn oss, men de tilpasset maten slik at vi skulle like den.

Utenfor sykehuset Sant Pau. Foto: privat

I løpet av uka hadde vi mange oppgaver i grupper, og vi fikk sett mange vakre bygninger i byen. En dag var vi på omvisning i Palau Guell, en annen dag fikk vi sett det vakre sykehuset Sant Pau. Sykehuset hadde vært i drift til 2009. Nå hadde de restaurert det for å vise det fram til turister. Etter turen til sykehuset, fikk vi sett den kjente katedralen La Sagrada Familia. På torsdag dro vi til fjellet Montjuic. Der fikk vi blant annet sett deres olympiske stadion. Senere på dagen dro vi tilbake til skolen. Der ble det kåret vinnere av fotokonkurransen vi hadde hatt gjennom uka. Fredag måtte vi reise hjem igjen. Før vi måtte dra, rakk vi å bli med på en oppgave der vi dekorerte noen av veggene på skolen.

Turen til Barcelona kommer vi til å huske resten av livet. Vi fikk mange nye venner, som vi håper vi kan holde kontakt med i årene som kommer. I slutten av januar får fem andre elever fra skolen vår reise til Slovenia. I mars kommer alle landene på besøk til oss. Vi har ikke like mange vakre bygninger å vise fram, men vi håper de vil like naturen og menneskene i Velfjord.

Stine Dypaune-Jarholm, Maria Hansen Frydenlund, Ingemann Nepås, Serine Bastesen Sørnes, Tella Jørgensdatter Myrvang, 8.-9. trinn Hilstad skole.

Alle representantene fra Norge, Spania, Romania, Slovenia og Portugal. Foto: privat