– Vi har samme utfordringer som dem. Det er veldig tøft. Kjedene har sine avtaler, og det er gjerne de større som får innpass. De sier de er fastlåst til sine avtaler, og ikke kan ta inn fra andre aktører, sier han.

– Er det dette dere hører fra alle?

– Ja, stort sett,

– Hvordan påvirker det dere?

Frykter for driften

– Frykter dere for driften?

– Ja, egentlig. Vi må si det. På sikt kan man ikke garantere noe, det er tøft å basere hele driften på å selge over egen disk. Vi har prøvd å komme oss inn i dagligvarebutikkene, men vi har møtt motvind hele veien, sier Karlsen.

Selv har han tro på at kundene kan påvirke butikkene.

– Kanskje bør kundene bruke sin makt og be om mer varierte bakervarer, sier han.

Rustikks operasjon i Brønnøysund er todelt, bakeriet i Meierisenteret, og kafeen på Havnesenteret. May-Wenche Solvold er avdelingsleder for kafeen, og snakker her med daglig leder Steffen Brekk Karlsen. Foto: Simon Aldra

Rustikk er i hovedsak lokaleid, og har ti ansatte i Brønnøysund - åtte på kafeen og to på bakeriet. De driver med litt andre typer bakverk enn konkurrenten, og for den saks skyld den nylig konkursrammede konkurrenten. De lager mye surdeigsbrød, noe som tar lengre tid og gir et dyrere brød, men, mener Karlsen selv, et bedre brød.

– Vi er de eneste som lager det her, vi driver også som konditorer, noe bakeriet på Salhus ikke gjør.

– Virkelig synd

Da BA besøker bakeriet til Rustikk på Meierisenteret mandag er Karlsen i gang med å lage deigen til morgendagens horn. Han syns det er trist å se at konkurrenten er konkurs.

– Det er ikke noe artig. Det viser jo også hvor tøft markedet er, sier han.

Han før støtte fra kollega Kristin Nyborg.

– Det er virkelig synd at de legger ned, mener hun.