En av de største flokene for den nye Ap-Sp-regjeringen er løst når det nå er budsjettenighet om at permitterte og ledige skal få feriepenger til sommeren.

Regjeringen til Jonas Gahr Støre (Ap) har fått hard kritikk for at det ikke ble satt av penger til feriepenger til folk som ble permittert eller mistet jobben i koronakrisen.

I forbindelse med enigheten med SV om endringene i statsbudsjettet har regjeringen fått dette på plass. Dermed imøtekommes et krav fra fagbevegelsen og venstresiden.

– Vi har sikret et opplegg som gjør at det som gjaldt for folk som var ledige og permitterte i 2020, også vil gjelde i 2021. Vi finner 1,2 milliarder kroner pluss til dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Uføretrygdede

Regjeringen vil likevel ikke videreføre Solberg-regjeringens kutt i friinntekten til uføretrygdede etter å ha kommet til budsjettenighet med SV.

Solberg-regjeringen foreslo opprinnelig å kutte i ordningen med at uføre kan tjene drøyt 42.500 kroner uten at uføretrygden reduseres. Støre-regjeringen opprettholdt kuttet i sitt budsjettforslag. Det ville spart staten for 254 millioner kroner.

I budsjettenigheten mellom regjeringen og SV fjernes imidlertid kuttet.

Brillestøtte

Brillestøtten kommer tilbake, det blir gratis halvdagsplass i SFO for landets førsteklassinger og arbeidet med tannhelsereform skal komme i gang.

Det kunngjorde SVs partileder Audun Lysbakken under pressekonferansen mandag.

Arbeidet med en tannhelsereform skal også sparkes i gang, og billigere SFO, sa Lysbakken. I tillegg blir det omstridte kuttet i brillestøtte for barn reversert.

– Avtalen betyr mer å leve av for mange uføre, fattige familier og mennesker som ble rammet av høyresidens usosiale kutt. Den betyr at de på toppen må betale mer skatt, mens vi setter i gang to store, nye velferdsreformer, sa Lysbakken.

Ikke dyrere å kjøre bil

Budsjettenigheten med SV fører ikke til at det blir dyrere å kjøre bil i Norge neste år. Ifølge finansministeren får 82 prosent lavere eller likt skattetrykk.

– For en vanlig bilist i Norge vil ikke kostnadene gå opp, de vil være de samme som i år, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Det blir heller ingen 26. konsesjonsrunde i 2022, og CO2-avgiften på oljebransjen økes kraftig.