Aksjonen var et samarbeid mellom Nordland og Finnmark politidistrikter, Økokrim og litauisk politi. Den fant sted 13. desember, opplyser politiet i en pressemelding torsdag.

Politiet mistenker at nettverket har drevet omfattende skattesvik i forbindelse med utleie av arbeidskraft til fiskebruk i Nord-Norge.

Fire menn og én kvinner er pågrepet.

– De er siktet for grovt skattesvik eller medvirkning til dette. Det ble ransaket på ni adresser og tatt både fysiske og digitale beslag. Det ble gjennomført avhør av til sammen 15 involverte personer. En norsk statsborger er varetektsfengslet i Litauen og begjært overlevert til Norge. Politiet vil nå gjennomgå beslaget og fortløpende vurdere ytterligere etterforskningsskritt, opplyser politiadvokat Cecilie Øiesvold i Nordland politidistrikt.

Bakgrunnen for aksjonene er en omfattende etterforskning som har sitt utspring i de tverretatlige kontrollene som a-krimsentret i Nordland gjennomførte i fiskerinæringen i Nord-Norge i 2019.

I etterkant av kontrollene har Nordland politidistrikt 13 straffesaker under etterforskning knyttet til 10 litauiske selskaper og ett norsk selskap. Politiet mener de inngår i det kriminelle nettverket.