I øyfolkets rike

Bli med på sjøtur!
Nyheter

Søndag var det duket for båttur ut i den vakre skjærgården utenfor Brønnøy og Sømna. Initiativtaker var Kjell Ove Johansen og med seg hadde han Alf Hartvigsen, som kunne fortelle om sorger og gleder i hverdagslivet ute i øyene.

Turen var i regi av Kvaløya vel og var arrangert som den del av en helg med foredrag om livet ute i øyene med påfølgende båttur søndag.

Rikt liv i øyene

Under den seks timer lange båtturen fikk gjestene høre om livet og hvordan de levde ute i øyene. Den første visse bosetningen ute i havgapet var på 1500-tallet. Her har det bodd folk i over 400 år, og de siste som flyttet til fastlandet, kom på 1960-tallet. 

– De levde av husdyrhold og det havet hadde å gi. Det var ikke bare enkelt å leve her, men folk holdt sammen og men de opplevde også mange tragedier her ute, forteller foredragsholder Alf Hartvigsen som selv er født og oppvokst ute på øya Gimsen.

Samhold

På båtturen fikk gjestene høre om mange tragedier, men også om det samholdet som beboerne hadde.

– De holdt sammen i sorg og glede og hjalp hverandre som best de kunne. Livet var hardt og vi kan bare tenke oss hvordan det var før den første motoriserte båten kom i 1919. Før den tid rodde de fangsten til både til Brønnøysund, Vik, Vennesund og Leka, forteller Hartvigsen.

Les mer i papiravisen.