Stoler mest på avisen

Brønnøysunds Avis møtte ungdommen på videregående.

Brønnøysunds Avis var tirsdag på Brønnøysund videregående skole blant annet for å se hvor elevene henter nyhetene fra.

Nyheter

I dag stilte ansvarlig redaktør Matti Riesto og Norsk Journalistlag-klubbleder Miriam Sandum Næss på stand i kantinen ved Brønnøysund videregående skole. Målet var å treffe unge avislesere, for å diskutere pressens rolle i en mediehverdag som stadig endrer seg. Redaktør og klubbleder ville også prøve å informere internettgenerasjonen om forskjellen mellom å hente informasjon fra sosiale medier og aviser som redigeres utfra Vær varsom-, tekstreklame- og redaktørplakatene.

Avisens representanter hadde med seg en spørreundersøkelse, som elevene villig svarte på. Her ble det spurt både om ungdommenes lesevaner og om deres kunnskaper om presseetiske problemstillinger.

Begge sider av en sak

Det ble blant annet spurt om hva Vær varsom-plakaten sier om "samtidig imøtegåelse". Andreas Engelsø (18) hadde rett svar: noen som utsettes for sterke beskyldninger i en avis skal ha muligheten til å kommentere eller svare på kritikken i samme utgivelse.

- Hvorfor svarte du dette?

- Fordi Lise hadde svart dette, innrømmer Engelsø, og titter lurt bort på Lise Sund (18).

Hun redegjør for svaret på følgende måte:

- Samtidig imøtegåelse betyr at man kan lese begge sider av en sak i samme avis.

BAnetts utsendte lot seg imponere over det tydelige og velbegrunnede svaret. Neste spørsmål, om redaktørens viktigste rolle i en avis, hadde Engelsø full kontroll på:

- Redaktøren er ansvarlig for det som skrives i avisa, det redaksjonelle. Så har man en daglig leder til å ta seg av økonomien og alt det andre, fastslår han.

Svarte godt

Alle rundt bordet greide dermed å styre fint unna svaralternativet som gikk på at redaktøren hadde som ansvar å sørge for at avisen tjener mest mulig penger.

Siste avisfaglige spørsmål, der det ble spurt om tekstreklameplakaten og avisens forhold til kommersielle interesser som vil kjøpe seg plass, var ikke et problem for medieelev Anders Eide.

- En avis skal ikke betale for sine saker, og kommersielle aktører skal ikke kunne kjøpe seg plass, fastslår Eide.

- Er det noe poeng i å ha aviser når "alt" av informasjon kan oppdrives på sosiale medier?

- Ja, helt klart. Det er viktig for ytringsfriheten at man har aviser, mener Eide.

- Hvis samme sak omtales på et sosialt medium og en avis, hvilken aktør fester du mest lit til?

- Avisen. Der er det strenge krav til kildekritikk. Det er mye lettere at usannheter lekker ut på for eksempel facebook, enn i en avis.

Fornøyd

Redaktør Matti Riesto syntes dagens besøk på videregående var givende.

- Vi har truffet trivelig ungdom som absolutt har kunnskap om aviser og medier, men det har også vært nyttig å få muligheten til å forklare dem vår rolle - særlig dette med avisens rolle som uavhengig aktør, sier Riesto.

PS: De fargerike gevantene i videointervjuet har med russens Hippie-dag å gjøre.