- Unger forstyrrer hekkende fugler

Det er forbudt å forstyrre fugler som hekker, uansett art. 

Forstyrrer Ulf Johansen sier han har observert folk på Lamholmen, og at disse har forstyrret fuglene som hekker der. 

Nyheter

Ulf Johansen fra Laukholmen så senest søndag kveld unger som forstyrret en hekkende heirekoloni og grågjess på Lamholmen. Dette er ikke første gang Johansen har sett slikt, og han synes det er trist at folk ikke forstår at fuglene skal være i fred denne perioden.

– Dette har foregått noen år nå jevnlig, også på andre private holmer og skjær. Dette inkluderer også voksne som tidligere har brukt mørke nattetimer til dette. Dette er tilflyttere de senere årene som muligens har problemer med å skille mellom ditt og mitt, samtidig som at fredningsbestemmelser ikke er så nøye, skriver Johansen til BAnett.


Uvitenhet

Naturoppsynsmann Runar Omnø er ikke ukjent med slik aktivitet.

– Men det er forbudt å forstyrre alle hekkende fugler, uansett art. De fleste som forstyrrer fuglene gjør det som regel av uvitenhet og nysgjerrighet.

Blir fuglene forstyrret i denne perioden kan det få store konsekvenser, forteller Omnø.

– Det kan gå bra, men for enkelte arter kan det være katastrofe. Det er arter som er folkeskye. Enten tar det så lang tid før de tør å vende tilbake at eggene har blitt kalde - eller så kommer aldri tilbake.


Obs, obs

Ømnø råder folk til å være ekstra oppmerksom på hekkende fugler i tiden fremover.

– Den tiden vi er inne i nå og spesielt i månedene mai, juni og juli er det mange fugler som hekker og man burde være obs. Har man forstyrret fugler, burde man forlate stedet så raskt som mulig slik at de kan komme tilbake.