Osvall Floa er død

Ordførerkjempen har gått bort.

Ordførerkjempe Osvall Floa har gått bort, etter lang tids sykeleie. Den tidligere ordføreren, som i 2004 fikk Kongens fortjenstmedalje i sølv, ble 79 år gammel. 

Onkelen Her står Osvall Floa ved bysten av sin onkel Håkon O. Wika, som blant annet var ordfører, stortingsrepresentant og fylkesordfører. 

1999 Rett før årtusenskiftet opplyste ordfører Floa at han ga seg i politikken. En æra i vegapolitikken var over. 

Møtte Jens I 1993 møtte Osvall Floa en ung Jens Stoltenberg under et vegabesøk. 

Nyheter

Floa gikk bort i går, etter lang tids sykeleie. Det bekrefter familien overfor avisen i dag.

Osvall Floa fylte 79 år den 25. januar i år, og må nok regnes for å være blant de mest kjente vegværingene i sin generasjon. Han var ordfører, gårdbruker og Arbeiderparti-mann.

Brant for samferdsel

I til sammen 16 år var han ordfører i Vega. Han ble valgt inn første gang i 1975, og ga seg i politikken i 1999. Da Brønnøysunds Avis intervjuet Floa i forbindelse med hans 75-årsdag i 2010 sa han følgende om sin entre til politikken.

– Jeg ble valgt til ordfører i 1975. Vi var en del ungdommer med Bjarne Mørk Eidem i spissen som var sterkt kritiske til ledelsen på Vega. Jeg husker han Kolsing som kjørte drosje her drev valgkamp for meg, alle passasjerene måtte høre om hvorfor de måtte stemme på meg. Og jammen smalt det inn, sa en lattermild Floa den gangen.

Han vil bli husket blant annet for sitt iherdige arbeid for å bedre samferdselen på Vega, og spesielt kommunikasjonen med fastlandet. Han fikk flyttet ferjeleiet fra Rørøy til Igerøy, og sørget for asfaltering av store deler av øya. Etter eget anslag var han med på å sikre totalt 230 millioner offentlige kroner til samferdselstiltak på Vega i løpet av en 20-årsperiode på 80- og 90-tallet.

Fikk medalje

Floa oppdaget verdien av nettverk lenge før facebook dukket opp.

- En ting hadde jeg funnet ut. Det viktigste man kan gjøre som kommunepolitiker er å bygge nettverk. Det prøver jeg å lære de unge som har overtatt i politikken nå. Jeg bygde nettverk til fylkespolitikere, til regjeringen. Dermed hadde vi folk som kunne hjelpe oss. Jeg sa fra til Kjell Opseth at nå er det bare Vega som ikke har fast dekke, nå må de se til å få ordnet asfalt til oss. Noen dager seinere lå det 50 millioner kroner på bordet til asfalt og ny vei, sa Floa i 2010.

I 2004 ble han tildelt kongens fortjenstmedalje i sølv for offentlig, politisk og administrativt arbeid gjennom 40 år.

Osvall Floa etterlater seg kone og to barn.