Overrakte teppe

Gave Fungerende ordfører Paul Birger Torgnes mottok teppet fra Aasa Storlien i Brønnøy Husflidslag. 

Nyheter

Lørdag åpnet Kulturminnedagan i Brønnøysund , som ble arrangert av Brønnøy Husflidslag, Kystlaget Torghatten, Brønnøy Historielag, Torgar AS, Brønnøysund Sanitetsforening og Brønnøy Bygdekvinnelag.

Rya

Dagrunn Grønbech holdt foredrag om Kystkvinnen og Mariette Korsrud om Stemmerettsjubileet. Etter det siste foredraget overrakte leder i Brønnøy Husflidslag, Aasa Storlien, en gave til Brønnøy kommune ved ordfører Paul Birger Torgnes. Ifølge pressemelding fra Brønnøy Husflidslag sa hun følgende:

"Som vi har hørt tidligere i dag, brukte kvinnfolkene hele året på å gjøre i stand alt utstyret mannen trengte til Lofotfisket. Det mest verdifulle de fikk med seg var båtrya, den ble regnet for å være like verdifull som en drektig kvige. Den var laget av 10 – 20 kg ull, vevd med en side i tre- eller fireskaft og med floss i en eller flere farger på den andre siden. Denne erstattet skinnfellen som ble stiv og hard når den ble våt. Rya var like myk og varm om den var våt, og den tålte å vaskes.

En undersøkelse fra 1934 viser at det var spesielt mange ryer på Helgeland i 1700: 35 på 10 gårder. Norges eldste rye finnes i Mosjøen, den har innvevd årstallet 1681."

Til kulturhuset?

"Et av medlemmene i Brønnøy Husflidslag er spesielt interessert og flink i veving, hun heter Else Marie Nilssen. Hun vevde for flere år siden et teppe i ryeteknikk, med motiv Brønnøysunds gamle byvåpen 1923 – 1964. Grunnlaget for samfunnet vårt er fiskerbondesamfunnet, og de mange håndverkerne som flyttet hit på slutten av 1800-tallet. Disse gjorde at det ikke lenger var nødvendig for folk å lage alt selv. Sammen med handel og skipsfart gjorde dette at det vokste frem en by her på Masterberget.

Som et minne om kvinnfolkene sin viktige innsats vil vi overrekke Brønnøy kommune et teppe som bærer i seg mye historie. Vi håper det kan få en fremtredende plass i et nytt kulturhus, så vi kan ta fortiden med oss inn i fremtiden. Vi synes at Stemmerettsjubileet er en fin anledning for en slik gave.”