Ryddet frem minnene

9.-trinnet ved Brønnøysund barne-og ungdomskole har brukt hele torsdagen på å rydde frem krigsminner i Skarsåsen.
Nyheter

– Det har ikke vært gjort noe her på flere tiår så vidt jeg vet. Det har vært helt gjenngrodd her. Men vi har allerede fått ryddet til utsikt mot Torghatten, sier lærer Arild Hanger.

Fram til klokken 18 i kveld skal elevene rydde frem og undervises i krigshistorien på Skarsåsen. I løpet av ettermiddagen er foreldrene også invitert opp for å rydde og grille.

Rydding med historie

– Vi gjør en jobb for lokalsamfunnet sammtidig som vi har flyttet krigsundervisningen ut. Med bedre utsikt blir det mer attraktivt å komme opp hit. Elevene er veldig effektive og har fått gjort mye på kort tid, sier Hanger.

Halvparten av elevene gikk på historisk vandring sammen med kommunens kulturkonsulent Magnar Solbakk, mens de resterende 9.-klassingene ryddet frem krigsminnene. Deretter ble rollene byttet om.

– Det er kjempeinteressant å være her. Vi er egentlig et praktisk trinn. Det er bedre å være her enn å høre på en lærer i klasserommet, mener jentene Trine Fiplingdal Nilsen (15), Anneli Kvalø (14) og Matilde Bratås Henriksen (14) .

Jentene har akkurat kommet fra historisk vandring. På andre siden av stien står Sunniva Arntzen (15) og Ragnhild Drevland (14) og klipper ned busker.

– Det er slitsomt, jeg har fått flere kutt oppover armene. Men det er interessant i forhold til oppgava vår, sier Sunniva Arntzen.

– Det blir nok fint etter hvert, skyter ryddekollega Ragnhild Drevland inn.

Fra tur til prosjekt

Det hele startet da Håkon Sivertsen (16) begynte å gå tur med lærer Hanger i området i fjor høst. Sammen ble de interessert i historien til Skarsåsen. Senere fattet også andre lærere interesse, og dermewd ble det til et prosjekt for hele trinnet med rydding som en avslutning.

– Det er er Håkons fortjeneste at vi er her i dag, og jeg håper det kan bli et årlig prosjekt, sier Hanger.

Magnar Solbakk fra Brønnøy kommune håper også at ryddingen kan bli en tradisjon. Og han er fornøyd med å ha ungdommen som hjelp.

– Ungdommen er en viktig ressurs og vi er avhengig av dugnadsarbeid for å vedlikeholde slike steder, sier Solbakk.