Gull av gråstein

Onsdag åpnet en ny festival på Vega. Der står gjenbruk og verdien som fortsatt finnes i gamle ting i fokus. Hva med en vest laget av ølmerker?
Nyheter

Gjenbruksfestivalen Vintage er et nytt tilskudd på Vega, og får sitt navn fra det nye, trendy navnet på gjenbruk. Festivalen går fra onsdag til og med lørdag.

Først ut var Signe Schineller fra Leka med et inspirasjonsforedrag. Hun er kjent fra TV-programmene ”God morgen, Norge” og ”Sinnasnekkeren.”

- Jeg er lidenskapelig interessert i å se verdien i ting som er brukt, er gammel eller slitt. Så tar jeg dem for meg og reparer, pusser opp og vil gjøre det finere enn de var, forteller damen som driver den populære bloggen re:signert.Bloggen re:signert-Re:signert er et merkevarenavn. Navnet er et ordspill på mitt eget navn ”Signe” og innholdet i bloggen, nemlig å gi resignerte ting ny sjanse, sier gjenbruksdronningen.

Nå reiser hun rundt og holder foredrag på skoler, i kjøpesentre og nå på festival på Vega. Temaet er interiør, dekorasjon og redesighn og hun belyser hvordan en kan pusse opp noe. Gjenbruk har vært gjort i lang tid, men nå er det en trend, en tendens i tiden. Ifølge Signe Schineller brenner hun for dette fordi hun har hatt interessen hele livet.

I foredragene viser hun før- og etterbilder, og forteller historien om tingene.

- Det er greit å ta vare på noe utslitt og utdatert og gjøre det vakkert og unikt. Å vise folk hvordan det ser ut i et nytt miljø er gøy. Vi kaster alt for mye nå til dags. Utdaterte ting kan komme til nytte og være et innslag i en ny stiling, mener Schineller.

”Å være nøtten”

Mens Signe Scheniller tok for seg moderne gjenbruk, snakket forfatter Inga Næss om hvordan det var før. Hun delte det inn i den lille og den store gjenbruken. Den lille handler om det som skjedde i heimen.

- Folk var dyktig til å utnytte brukt til for eksempel mattefiller, lugger og omsying. Den store gjenbruken dreier seg om å ta vare på landskapet og bygningene. Rak fra havet ble bygningsmaterialer og ved. Tang ble til jordforbedringsmiddel, forklarte Næss.

Til slutt tok hun fram en fortelling fra Lånan og Sørværet. Forbudsåret 1929 ble det store spritåret, da en mann fant flere fat sprit på rak. Det året var det mer sprit enn vatn i Lånan, fortelles det. Redningsmannen solgte to kvaliteter, rein sprit og Garloyle som var blandet med sjøvatn.Moderne navn

Bærekraftig Reiseliv, Vega, og verdensarvstiftelsen står bak arrangementet, mens SHMIL er hovedsponsor. Bærekraftig Reiseliv er regjeringens satsing på turisme. Vega er en av fire piloter for prosjektet.

- Festivalen handler om å vise vår historie, inspirere til gjenbruk, kurse folk så de kan lære nye ting og å forlenge turistsesongen, forklarer Mona Gilstad, som har vært sentral i å dra festivalen i gang.

– Men mange har bidratt, fastlår hun.Søppelkunst

Lena Petterson i verdensarvstiftelsen åpnet en kunstutstilling basert på skrot. En gruppe kunstnere fra Stockholm og Oslo har skapt kunst. Og folk lot seg imponere over hvor mye kunstnere har fått til med så lite, blant annet en vest laget av tomme ølbokser og dekorative flasker. Den er allerede er oppkjøpt av lokale virksomheter.