Ble syk etter flåttbitt

-Jeg ble smittet etter flåttbitt på mitt hjemsted på Mosheim, forteller Tina Strand.
Nyheter

I høst fant flåttforskere større tetthet av flått i Brønnøy enn noen andre steder i landet. Siste uke har brakt frem nye opplysninger om flått og borreliasmitte i Brønnøy.

Bekymret

Det viser seg at mange lokalt gjennom de siste år har fått sykdom grunnet borreliasmitte overført fra flåtten. Nåværende kommunelege i Bergen, Svein Rasmussen sier til BA at hyppigheten av borreliainfeksjon på Torget bekymret ham da han var fastlege i Brønnøy. Men flåtten sprer ikke bare smitte på Torget.

Smittet to ganger

Veterinær Tina Strand med bosted Mosheim forteller i tirsdagens BA at hun to ganger har fått konstatert borreliasmitte.

-Jeg er sikker på at jeg har fått smitten etter flåttbitt på Mosheim. Her har jeg gårdsbruk og er mye ute. Sommerstid må jeg ofte plukke flått av både meg og ungene, forteller Strand som tross smitten har fortsatt et aktivt friluftsliv.

-Jeg er nøye med å se etter flått og eventuelle symptomer etter flåttbitt. Blir det et slikt ringformet utslett, eller vi føler oss dårlig, så vet jeg at vi har tid til å få undersøkt dette, og at det finnes god behandling i et tidlig stadie, sier hun.

Flåtten er ikke aktiv om vinteren. Men sykdom grunnet flåttbitt kan vise seg gjennom hele året.

Vet ikke om bitt

I siste ukes BA artikler i papirutgaven har det kommet frem at mange ikke ser eller får det ringformede utslettet som helsemyndighetene advarer imot. Det kan også være svært vanskelig å oppdage selve flåtten. Det er flåttnymfene på 1mm som er mest ivrig i å gå på mennesker og som regnes som største smittekilde.

I følge kommuneoverlege Tore Dahl i Brønnøy er det konstatert borreliatilfeller over hele kommunen, noen har blitt alvorlig syke. Dahl understreker imidlertid overfor BA at det er et fåtall som blir syk av borreliainfisert flått.

Blir frisk

-Bare to prosent av dem som får flåttbitt blir syke. Blir man syk er det uansett god mulighet til å blir frisk, sier Dahl som forteller at det nesten daglig tas blodprøver på Brønnøy legesenter for å kunne utelukke/bekrefte borreliasmitte i Brønnøy.

-Gjerne i sammenheng med uklare febersykdommer og leddsmerter, sier Dahl.

Borrelia behandles med antibiotika.

Les mer i dagens BA