Hyggetur til sjøs ble kamp for livet

En hyggelig seinsommertur i skjærgården i Brønnøy kunne fått dødelig utgang for en mann fra Brønnøysund. Nå er han dømt for fyllekjøring til havs.
Nyheter

En mann fra Brønnøysund i 50-årene var nær ved å drukne etter et en dramatisk hendelse ved Strømøya i august i fjor.

Kjempet for livet

Etter å ha tatt seg et par pils på Sjøstua i Brønnøysund dro domfelte ut til Strømøya sammen med to kamerater. Brønnøymannen førte sin egen 21-fots sjark, mens den ene av de to følgesvennene førte egen båt. Der ankret de opp ved ei flytebrygge og gjorde i stand og inntok et måltid sammen. Her ble det drukket en del alkohol. I retten hevdet den tiltalte at han hadde drukket en ikke ubetydelig mengde vodka.

Ifølge retten er det videre hendelsesforløpet noe uklart, og den domfelte har forklart at han ikke erindrer noe av selve hendelsen han er dømt for. Retten har der lagt til grunn forklaringer fra en av vennene som var med på turen, og fra politi som kom til stedet. På ett tidspunkt utover natten gikk den ene av de to vennene til tiltalte å la seg i sjarken. Etter dette erklærte tiltalte overfor sin gjenværende venn at han ville føre båten sin inn til Brønnøysund. Han fikk kastet fortøyningene og startet motoren, men før han fikk satt båten i gir, havnet han i sjøen. Det ble ikke klarlagt for retten hvordan dette skal ha skjedd, men det ble funnet sannsynlig at høy promille var medvirkende. Mannen skal ha falt i vannet cirka klokka 02.15 på natta. Domfeltes venn forsøker så forgjeves å få dratt ham i sikkerhet opp på flytebrygga, men dette ble for tungt, da han var iført en kjeledress som da var gjennomvåt. Den handlekraftige vennen bestemmer seg da for å skyve sjarken - der den andre mannen fremdeles ligger og sover - inn mot fjæra. Deretter hopper han i sjøen og svømmer ut til domfelte og drar ham i land i fjæra. På dette tidspunktet skal den domfelte ha vært nærmest bevisstløs, og hans redningsmann ser seg nødt til å forlate ham for å få tilkalt hjelp fra Hovedredningssentralen. Sjarken ble etter hvert dratt med strømmen mot land, og ble liggende i fjæra med motoren i gang. Først da båten traff land, våknet den tredje mannen som lå og sov om bord.

Full utrykning

Meldingen om ulykken skal ha kommet inn til Hovedredningssentralen klokka 02.45, og det ble sendt ut redningsbåt, ambulansehelikopter og ambulanse til stedet. Mannen som falt på havet ble av politi på stedet observert til å være synlig beruset, og en blodprøve viser at han hadde en beregnet promille på minst 1,94 på gjerningstidspunktet. Tiltalte forklarte at han ikke erindret noe før redningsbåten kom til stedet, men erkjente straffeskyld i saken.

For å dømme mannen måtte Brønnøy tingrett først ta stilling til om han hadde greid å fullbyrde forbrytelsen, i og med at han falt i havet før han rakk å sette båten i gir. Retten kom fram til at det å løse fortøyningene og sette motoren på skapte faremomenter nok til at forbrytelsen kunne anses å være fullbyrdet. Selv om mannens promille var tett opp til grensen for ubetinget fengsel på 2,0, valgte retten å reagere med betinget fengsel i dette tilfellet. Dermed ble mannen idømt 21 dagers betinget fengsel og bøter og saksomkostninger på 17.000 kroner for overtredelse av Fritids- og småbåtloven.Relaterte saker: