Mer bankpenger til verdensarven

Sparebanken Nord-Norge gir 100.000 kroner til prosjektet "Eventyret Vegaøyan verdensarv"

Penger til kultur- og naturarv Banksjef Øyvind Løvdahl og rådgiver Linn Anette Nilsen kunne torsdag overrekke 100.000 kroner til Lena Fagerwing (i midten) for prosjektet "Eventyret Vegaøyan verdensarv". 

Nyheter

Det var en strålende fornøyd Lena Fagerwing fra verdensarvstiftelsen som kunne ta i mot gavesjekken på 100.000 kroner samt en plakett fra banksjef Øyvind Løvdahl i Sparebank 1 Nord-Norge i dag.

- Nå kjenner jeg at jeg blir stolt, sier Fagerwing.

"Cyberløype"

Prosjektet "Eventyret Vegaøyan verdensarv" er et treårig formidlingsprosjekt som skal ende opp i tre ulike aktivitetsløyper for barn og unge i verdensarvområdet. I fjor sommer ble snorkelløypen åpnet på Eidem, og til sommeren planlegger Fagerwing nok et storslått arrangement når "cyberløypa" skal lanseres.

- Det er et spill på en webside, som vi lanserer sammen med paintball og masse galskap, sier Fagerwing, som skisserer et åpningsarrangement der deltakerne skal få prøve seg som fuglevoktere - midt i et paintballfelt.

- Så skal man løse oppgaver, samle poeng, samtidig som man blir angrepet av naturens elementer - i form av paintball. Det blir jettekult, sier den norsk-svenske prosjektarbeideren.

Kan låne utstyr

Tredje trinn i prosjektet er en landløype. Fellesnevner er formidling av verdensarv-verdiene, både for lokalbefolkning og tilreisende.

- Selv om dette er et treårsprosjekt, er det ikke snakk om engangsforeteelser. Dette skal være hver eneste sesong, og vi har lagt vekt på tilgjengelighet. For eksempel er det snorkelutstyr å få låne på turistinformasjonen, og webspillet er tilrettelagt for svaksynte. Og det er barna selv som skal produsere innholdet på websiden, for eksempel ved at de får poeng ved å laste opp et bilde. Vi ser for oss å bygge opp en slags "book of knowledge", et leksikon for barn, som også er nyttig for lærere og foreldre, for eksempel med tips om hva man kan finne på i fjæra.

Fengende aktiviterer

For banksjef Øyvind Løvdahl var det naturlig å gi penger til prosjektet.

- Banken er største eier i Sparebank 1-stiftelsen, der en del av overskuddet skal gå tilbake til Nord-Norge og det området vi virker i. Vi deler ut midler hvert år rettet mot barn og unge, og stiftelsen legger vekt på at vi skal bygge opp under stolthet av regionen vår. Å lære om kysten vår - både natur og kultur - er viktig, og vi har et flott verdensarvområde vi må forvalte, ta vare på og ikke minst selge, sier Løvdahl.

Han er spesielt fornøyd med valget av aktiviteter som Fagerwing har gjort, som snorkling og paintball.

- Slike aktiviteter blir ofte etterlyst av ungdommene, sier Løvdahl.

Les også: Gir 2,5 millioner til verdensarvsenter