HMS-kurs for åtteåringer

Morsom premie for ung quizvinner fra Sømna.

Landbruksrådgiver Tom Okan viser Mats Holand og kompisene hvor blindsonene på en traktor er. Å være bevisst på dette kan avverge mange skumle situasjoner.

Nyheter

Under den landsomfattende landbruksmessen Agrisjå i Stjørdal i august i fjor var Mats Holand (8) en av mange som deltok i en spørrekonkurranse, der premien var tre timers HMS-kurs fra Norsk Landbruksrådgivning (NLR).

Holand skulle blant annet gjette hvor tung en rundball var. Det gjorde han godt, for åtteåringen fra Sømna vant en av dagspremiene. Det kom som en overraskelse på distriktsleder for Nord-Norge Halle Arnes hos NLR HMS.

- Vi hadde vel forventet at premien skulle gå til en voksen, sier Arnes.

Men landbruksrådgiverne hev seg rundt og gjorde noen tilpasninger, og etter samtaler med den unge vinneren så ble det HMS-kurs for barn på gård på Felleskjøpet i Brønnøysund lørdag. Holand valgte å ta med seg tre kompiser, som alle enten bor eller tilbringer mye tid på gård.

Tom Okan og Halle Arnes hadde skreddersydd et eget opplegg for barn, for å øke bevisstheten rundt situasjoner som kan medføre risiko. Blant annet fikk ungene innblikk i dødsoner rundt en traktor, hva som kan skje med usikret utstyr og en traktortur med fokus på sikkerhet, beltebruk og annet sammen med instruktør. I pausen fikk de vafler og julebrus.

- Vi tror dette kan være nyttig, spesielt med tanke på de urovekkende tallene fra i fjor. Sju personer mistet livet unødig på grunn av manglende beltebruk i forbindelse med traktorvelt. En slik type kursing, for barn, kan være noe andre også kan dra nytte av, sier Arnes.

- Vet du hva HMS betyr, Mats?

- Helse, miljø og sikkerhet! kommer det kontant og presist fra Mats Holand (8).

Les mer i tirsdagsavisa.