Synes du det er mange slike?

Regionen oversvømmes av admiralsommerfugler.
Nyheter

Ifølge sommerfuglekspert Kaare Aagaard ved Vitenskapsmuseet i Trondhem kan de store mengdene med admiralsommefugler denne sommeren skyldes den usedvanlig milde og greie vinteren.

- Vi opplever store svermer av denne sommerfuglen over hele landet i år. Det er kanskje det beste året på mange tiår for denne arten, sier Aagard.

Normalt tåler ikke admiralsommerfuglene den norske vinteren, og de små insektene som pynter opp i norske hager om sommeren har lagt adskillige mil bak seg for å komme hit.

- De kommer lenger søfra, antagelig Danmark eller Tyskland. Har du en sånn liten sommerfugl i hånden vil du kjenne at det er en skikkelig motor inni, sier Aagard.

Vel fremme i Norge legger de egg som utvikles gjennom sommeren og klekkes på høsten, for så å dø når kulda setter inn. Men i år kan det altså være snakk om sommerfugler som har overlevd vinteren.

- I vinter var det kanskje bare en måned som var skikkelig kald, og man skal ikke se bort fra at vinteren mange steder på kysten har vært så mild at de sommerfuglene vi har sett i sommer har vært norskproduserte, sier Aagaard.

Men ser du en ekstra pen admiralsommerfugl nå, kan det altså være en som er nyklekket. Da spørs det om den kommende vinteren vil være like grei som den forrige for disse dyrene.