- Dette er svindel

Spansk firma sendte giro til lokalt lag.
Nyheter

Lederen av et lokalt lag har mottatt det som ser ut som en faktura, men som hun mener er svindel, og hun vil gjerne advare andre.
- Jeg trodde først det var reklame, men så stusset jeg over at man skulle betale. Det kunne jo ikke stemme. Hos politiet fikk jeg opplyst at de er registrert hos trygghandel. no, og at 580 euro er et beløp som går igjen, forteller hun,

Overpriset programvare

Nettsiden Trygghandel.no er ikke en offentlig tjeneste, det er et aksjeselskap som tilbyr bedrifter hjelp mot ulike typer svindel. De skriver på sin hjemmeside at de har mottatt flere henvendelser om giroer fra spanske Office Direct. Ifølge Trygghandel.no er det ikke er noen betalingsplikt på disse, det forklares med følgende budskap i liten skrift på giroene:

"For terms and conditions please see back of this offer. For more information about office supplies offers go to www.officedirectstore.com. If you choose to pay this offer the product will be available for download using the link above. Offer valid 14 days. Should you wish not to take us up on this offer you do not have to notify us, but simply disregard this offer. [...]"

Med andre ord beskrives det som "offer" - et tilbud. Rent konkret bes det om en betaling på cirka 4.700 kroner for programvaren Microsoft Office 2012 Business Pro, noe som er rundt dobbel pris av hva pakken koster ellers. Ifølge Trygg Handel er nettstedet til Office Direct registert anonymt, men lederen for bedriften har også et NUF-selskap registrert i Norge.

- Bare et tilbud

Giroen inneholder ingen telefonnummer, men BAnett har kontaktet selskapet på den oppgitte mailadressen med spørsmål om ikke det er svindel å sende ut giroer til folk som ikke har bestilt noe. Christy Smith fra selskapet svarer:

- Du har mottatt et tilbud om å kjøpe produkter. Hvis du ikke er interessert kan du bare se bort fra dette tilbudet.

Smith har ikke svart på oppfølgingsspørsmålet om hun har forståelse for om brevene blir oppfattet som regninger.