Kommunestyremøtet i Vevelstad var lagt til Persplassen i Velfjord onsdag ettermiddag. Dette var et ekstraordinært kommunestyremøte for å velge mellom to alternativer til skisseprosjekt for Vevelstad bo- og helsetun. Før kommunestyret startet var politikerne på omvisning på Velfjord omsorgssenter.

Lærte mye

Politikerne stilte flere spørsmål til representantene fra Brønnøy kommune angående blant annet tekniske løsninger, gulvbelegg og oppvarming. Eiendomssjef Arnt Ståle Sæthre i Brønnøy kommune svarte villig på alle spørsmål og delte sine erfaringer. Dette var en omvisning som kommunestyrepolitiker Margith Bønå satte pris på.

– Jeg synes dette var veldig nyttig. Vi får en felles forståelse av hva det går ut på når vi skal ha omsorgsboliger, sier Bønå.

Kommunestyret i Vevelstad har tidligere vedtatt at bygget skal inneholde seks omsorgsboliger og seks sykehjemsplasser der den ene sykehjemsplassen settes av til akuttseng.

Enstemmig

I kommunestyremøtet i juni i år ble det vedtatt at administrasjonen skulle innhente ekstern ekspertise for gjennomgang av pleie- og omsorgssektoren i henhold til bemanning i prosjektet «Bærekraftig omsorg» og ut fra vedtatte planer om ny struktur. Kommunestyret bestilte også en skissetegning med sykehjem i første etasje og omsorgsboliger i andre etasje. Dette innebar at politikerne ikke ønsket vinkelen på bygget som ble presentert i junimøtet. Politikerne ville ha et skissealternativ der bygget var rettet opp og trukket mot øst. I tillegg skulle kostnaden ved flytting av høyspent være innenfor totalrammen på prosjektet på 47 millioner kroner.

Pris ikke klar

Onsdag skulle politikerne votere om de ville gå for alternativ 1 som de selv hadde bestilt, eller alternativ 2 som administrasjonen la frem til politisk behandling for to måneder siden. Det ble tidlig klart at politikerne enstemmig gikk for alternativ 1. Dette innebærer at totalarealet reduseres med 1172 kvadratmeter og dermed går også totalprisen ned til 43,4 millioner kroner. Dette med en estimert pris på 37.000 kroner per kvadratmeter og krever et låneopptak for kommunen på 14,1 millioner kroner. Ifølge beliggenheten som er skissert, trenger man ikke flytte høyspentledningen. Når dette bygget står ferdig og tas i bruk, er det kalkulert at dette vil innebære en årlig utgiftsøkning på 519.000 kroner for kommunen. Samtidig ble det fra administrasjonen understreket at endelig pris på bygget ikke er klart før prosjektet har vært ute på anbud.

Ken Richard Hansen la vekt på at det måtte settes av plass til lagringsplass for beboerne, et hjelpemiddellager og kjøkkenkrok i omsorgsavdelingen. Dette fikk han resten av kommunestyret med på.

Kommunestyret valgte å gå videre på alternativ 1 og ber samtidig om at forprosjektet ferdigstilles.