Det var den 15. juni Mattilsynet fikk varsel om mistanke om ILA på lokaliteten Stokkasjøen. Mistanken bygget på obduksjonsfunn og laboratoriefunn. Mattilsynet stadfestet diagnosen 22. juni på grunnlag av kliniske symptomer og analyseresultater fra Veterinærinstituttet.

Må slakte

Seniorinspektør Lena Borgan hos Mattilsynet avdeling Helgeland sier Nova Sea er i ferd med å slakte ut fisken nå.

– Det er viktig å få tømt lokaliteten så fort som mulig. Etter at den er tømt så må den vaskes og desinfiseres. Deretter må det gå tre måneder før det kan settes ut fisk i merdene igjen, forklarer seniorinspektøren.

– Er ILA en vanlig virussykdom på fisk på Helgeland?

– Nei det er heldigvis ikke så vanlig. Men for kort tid tilbake fikk vi et utbrudd på Dønna. Vi ser at det ikke er noe slektskap mellom de to. Hvorfor de to anleggene har fått ILA vet vi ikke, sier Borgan.

Hun forklarer at ILA kan spres med smolt eller vannmasser. I teorien kan den spres også med villfisk.

ILA forårsakes av et virus som kan føre til sykdom hos laks. Regnbueørret kan bli smittet, men utvikler vanligvis ikke symptomer på sykdommen ILA. Viruset er ufarlig for mennesker.

– Det er kun påvist ILA på enkelte fisk. Grunnen til at de må slaktes ut nå er for å hindre at smitten sprer seg. Fisken er ikke syk så dette er god matfisk, forsikrer Lena Borgan.

Ikke økonomisk tap

Daglig leder i Nova Sea Odd Strøm, sier til BAnett at anlegget ved Stokkasjøen hadde om lag én million fisk, men at mye av dette var slaktet ut før det ble påvist ILA.

– For 15 år siden var det stor dødelighet med ILA fordi vi ikke visste at laksen hadde fått viruset før den hadde fått sykdomsutbrudd. Vi har ikke noe dødelighet nå fordi vi tar månedlige prøver og leter etter om vi finner ulike virus. Virusmengden er derfor så lav og det gjelder kun en liten andel av fisken, sier Strøm.

Han sier videre at lykken er at dette dreier seg om stor fisk som likevel snart skulle slaktes ut. Derfor blir det ikke et stort økonomisk tap og påfølgende permitteringer av ansatte. Konsekvensen er at det er flere hensyn å ta når fisken skal transporteres til slakteriet på Lovund for å unngå smitte.

– Får det noen konsekvenser for dere at anlegget må ligge brakk i tre måneder etterpå?

– Nei. Vanligvis når vi tømmer en lokalitet, må denne ligge brakk i to måneder. Nå blir det en måned ekstra. Dette er et snilt virus, når vi får fjernet kilden, så er den borte. Men Mattilsynet har laget en bekjempelsessone som gjør at vi også må slakte ut på Kalvhylla som ligger i samme produksjonsområde. Her skal vi slakte ut når Stokkasjøen tømmes, forklarer Odd Strøm.