Tidligere var det bare tillatt å fiske etter laks og ørret i Lakselvvassdraget i Visten i juli. Nå er åpningstiden utvidet til 15. august. Dette gleder Kaia Aarstrand og familien som bor på Aursletta og som driver med utleie til turister i en sokkelleilighet i huset.

– Kanskje det kan være en mulighet for folk å komme hit, overnatte hos oss, leie båt og fiske i juli. Det er en fin plass for familieferie og våre unger kan vise dem fine fiskeplasser. Før gikk grensa for å fiske med stang i vassdraget og ungene kunne ikke stå på land å fiske. Det har vi mulighet for nå og ungene gleder seg til 1. juli når dette blir mulig, sier Kaia Aarstrand og minner samtidig om at fiskekort er påkrevd og kan kjøpes fra 1. juni.

Anton trives aller best ute i naturen. Den største hobbyen er å fiske, og han sløyer også fisken selv. Mamma Kaia med vesle Nelson Pareli i vogna og pappa Bjørnar Aarstrand på trappa hjemme. Foto: Hildegunn Nielsen

Lakselvvassdraget Utmarkslag SA ble stiftet i 2016 og Kyrre Dag Johansen er leder.

– Hvilken betydning har det at åpningstiden for fiske i Lakselvvassdraget utvides?

– Da får man anledning til å fiske i den perioden det er best å fiske sjøørret og det er i august. En måned er for lite for dem som er interessert i å fiske i et slikt område. Vi er veldig fornøyd med at åpningstiden er utvidet, sier Johansen.

Han viser til at vassdraget var stengt for fiske i noen år fordi det ikke var organisert fiske. Dermed ble det dannet en forening og det ble åpnet for fiske i et gitt tidsrom.

– Det jeg ikke er fornøyd med er at Lakselva, som ligger lengst inn i vannet ikke er åpnet. Det vil vi fortsette å jobbe for at skal åpnes, men dette er det Direktoratet for naturforvaltning som styrer, sier Kyrre Dag Johansen.

Det er tillatt å fiske i Lakselvvatnet, Sæterelva, Laksmarkvatnet og strekningen fra Lakselvvatnet til sjøen. Det er ikke tillatt å fiske i Lakselva fra utløp fra Laksmarkvatnet og 200 meter fra innløp til Lakselvvatnet. Det er heller ikke tillatt å fiske i Laksmarkelva ovenfor Laksmarkvatnet, regnet som 200 meter fra innløp til Laksmarkvatnet og til vandringshindere. Nedre grense i vassdraget er merket med skilt.

– Lederen av utmarkslaget stiller spørsmål ved hvorfor det ikke er tillatt å fiske i Lakselva, definert fra utløp fra Laksmarkvatnet og 200 meter på hver side av innløp til Lakselvvatnet. Hva er begrunnelsen for å ikke tillate fiske her?

– Kunnskapen som finnes tilsier at størrelsen på gytebestanden av laks er langt lavere enn ønskelig. Ved åpning av fiske har man derfor ønsket å skjerme det man mener er de viktigste gyteområdene for laks fra fiske, opplyser Miljødirektoratet.