I mai 2017 ga Fylkesmannen i Nordland avslag på Vega Sjøfarms søknad om tillatelse etter forurensningsloven for nytt oppdrettsanlegg ved Hysvær.

Vega Sjøfarm klaget på vedtaket i juni i fjor gjennom advokatfirmaet Arntzen De Besche. Vega Sjøfarm mente dette vedtaket var uriktig. I januar i år måtte advokatfirmaet purre Fylkesmannen for å få et svar på klagen.

– Vi har fortsatt ikke fått svar fra Fylkesmannen på utslippstillatelse, sier Vega Sjøfarms styreleder Arnljot Arntsen.

Han legger til at det er over tre år siden Vega Sjøfarm søkte om etablering.

– Fylkesmannen svarer ikke på henvendelser om hvor saken står. Vi har alle et lovverk vi skal forholde oss til. De som blant annet har til oppgave å påse at lovverket blir fulgt, forholder seg ikke til lovverket. Hvordan hadde Norge fungert hvis andre hadde oppført seg slik Fylkesmannen opptrer i denne saken? Hvor er rettsikkerheten og er det ikke en del av statens mange oppgaver å påse at rettsikkerheten blir fulgt, spør Arntsen.

Rådgiver Torgeir Fahle ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen sier de har et håp om å få ferdigbehandlet klagen før han går ut i ferie i august. Han har registrert at fylkesrådet har gitt midlertidig tillatelse til oppdrett i verdensarvområdet for Marine Harvest, men han påpeker at han ikke har lest vedtaksteksten fra fylkesrådet ennå.

– Hva er årsaken til at dere bruker så lang tid på å behandle denne klagen fra Vega Sjøfarm?

– Vi har fått nye opplysninger fra oppdretter tilsendt oss i ettertid og det har skjedd ting i forhold til landskapsvern. Vi har også vært i møter med Riksantikvaren og Vega kommune. Men vi har blitt forsinket, blant annet på grunn av saken om PD i Brønnøy og Bindal, forklarer Torgeir Fahle.