I kommunestyremøtet i dag ble vedtektene til skolefritidsordningen (SFO) behandlet. Vedtektene har ikke blitt revidert siden 2011.

Øker prisen

Rådmann Brit Skjevling la frem et forslag i tre punkt. Her ble det foreslått å øke satsen på hel plass fra 1600 kroner til 1800 kroner i måneden og fra 1100 kroner til 1300 kroner for halv plass. I tillegg øker kostpengene fra 100 kroner til 200 kroner.

Rådmannen anbefaler at prisen for en SFO-plass revideres hvert år slik at foreldrebetalingen dekker driftskostnadene til SFO. I tillegg er det vedtatt at foreldrene må betale et gebyr på 250 kroner per halvtime dersom de henter barnet for seint uten å ha avtalt på forhånd. En avtale på forhånd koster 60 kroner ekstra per time dersom barnet må være ut over åpningstiden til SFO.

- Jeg forslår at rådmannen legger frem hva det vil koste for oss å ha sommeråpent SFO i kostnadsanalysen som skal utarbeides. Jeg foreslår at vi går for det forslaget som er her og at det legges frem en egen kostnadsanalyse. Så får vi vurdere hvor mye vi skal subsidiere SFO ordningen. Hvis det skulle vært selvkost måtte vi krevd 6000-7000 kroner for en SFO-plass, anslår ordfører Andre Møller.

Sommerstengt

I tillegg ble det foreslått at det legges inn i vedtektene at SFO skal holde sommerstengt i uke 28, 29 og 30 ettersom dette er et tidsrom det er minst behov for SFO og av hensyn til personalets ferieavvikling. I tillegg holder SFO stengt i påsken ettersom det ifølge saksfremlegget er ingen eller to barn som har behov for at SFO skal være åpent i stille uke. Det vises til at den økonomiske kostnaden til lønn og drift blir betydelig i forhold til betalingen. I tillegg skal personalet ha krav på fem planleggingsdager og vil følge skoleruten fremover. Planleggingsdagene vil avholdes i uke 33 i 2018.

Flere av politikerne i kommunestyret var skeptiske til at det skulle vedtaksfestet tre uker sommerstengt og viste blant annet til at barnefamilier som er avhengig av SFO kan få problemer når den er sommerstengt i tre uker. Det ble lovet at muligheten for et samarbeid mellom barnehage- og SFO skulle utredes i denne kostnadsanalysen som skal legges frem for kommunestyret seinere.

Endringene i SFO-vedtektene ble enstemmig vedtatt.