Lasse Knutsen bekrefter at han har blitt kontaktet av foresatte med barn i skolealder på Vega uten at han går nærmere inn på dette. Han har lest saken der Trudi Grindhaug forteller om et sju år langt mobbemareritt på Vega barne- og ungdomsskole.

Skolene må på banen

– Historien er sterk lesning. Det finnes dessverre alt for mange slike saker i Norge og vi har en lang vei å gå. Det må vies et større fokus på forebygging av mobbing i skolene. Jeg er glad for at endringen i Opplæringsloven ansvarlig gjør skolene i større grad når det gjelder mobbing og krenkelser enn tidligere. Men i noen tilfeller må skoleeier på «banen» tidligere som en støttefunksjon til skoleledelse som ikke selv klarer å løse utfordringene, mener Knutsen.

– Har du noen råd du vil gi til Vega kommune og Vega skole?

– Det er slike enkeltsaker man må ta lærdom av for å få større kunnskap på området. I vanskelige saker kan man som skoleleder/oppvekstsjef/rådmann ta kontakt med både fylkesmannen eller mobbeombudet for veiledning i prosessen. Det som uansett er viktigst er å ta utgangspunkt i elevens subjektive forståelse av mobbingen. Det handler om å ta unge mennesker på alvor, poengterer han.

Problemet er verst i grunnskolen

Mobbeombudet sier det er i grunnskolene det er størst utfordringer knyttet til det psykososiale miljøet, ikke i videregående opplæring.

– Selv om jeg får henvendelser fra elever og foresatte er det vanskelig å konkludere med at det er et stort problem i Nordland. Det kan også hende at noen skoler er veldig god på å ta tak i dette, mens andre ikke har tilstrekkelig kunnskap eller vilje til å gjøre noe med det, avslutter elev-, lærling- og mobbeombud Lasse Knutsen.