Nordland fylkeskommune gjennomfører administrativ høring med frist 17. april knyttet til buss og båtruter i fylket. Det foreslås å ta bort en rekke avganger mellom Brønnøysund og Rørøy på grunn av lavt belegg. Fylkeskommunen understreker at skoleskyss ikke vil bli berørt av eventuelle endringer.

Store endringer for hurtigbåt

Det foreslås å fjerne 15 avganger med hurtigbåten mellom Rørøy og Brønnøysund. Blant annet avgangen klokken 08.30 fra Brønnøysund til Rørøy som går hver tirsdag, torsdag og fredag. Og båten som returnerer til Brønnøysund de samme dagene. I tillegg kveldsrutene på hverdager. Alle avgangene lørdag og søndag foreslås også fjernet.

- For vår del er det en radikal endring av hurtigbåten til Brønnøysund. Alle formiddagsturer er foreslått tatt bort, alle kveldsturer borte og alle helgeturer borte. Dette er helt uaktuelt, sier ordfører Andre Møller.

Han orienterte formannskapet torsdag morgen om forslaget som ligger ute på høring.  Han uttrykker stor frustrasjon over at må fortsette kampen for å beholde samferdselstilbudet til øykommunen.

- Jeg fikk tak i fylkesråden i dag tidlig. Jeg har gitt beskjed om at dette er uaktuelt for oss som kommune å gå med på. Han har besøkt oss, så han vet hvor lange avstander det er fra Brønnøysund til Horn og Igerøy. Det er noen ruter med dårlig belegg på. Blant annet på lørdag morgen er det lite folk som reiser. Jeg har ikke sagt at vi skal ha det som vi har hatt det i 30 år til, vi må gjøre noen tilpasninger, men at vi ikke skal ha hurtigbåt fra Brønnøysund på kveldene og i helgene går ikke an, sier Møller, som vil be om et møte med administrasjonen i fylkeskommunen.

Formannskapet skal behandle denne saken 12. april.

Vil også endre busstilbudet

I tillegg til store endringer i hurtigbåttilbudet mellom Brønnøysund og Vega, er det også foreslått store endringer i busstilbudet på Sør-Helgeland. Særlig går dette ut over busstilbudet i Bindal. Mellom Årsandøy og Terråk foresås det å fjerne alle søndagsrutene, samt en avgang til Årsandøy og en fra Årsandøy til Terråk fredag kveld og avgangen fra Årsandøy til Terråk tirsdag kveld.

I tillegg vil fylkeskommunen fjerne kveldsruta søndag kveld mellom Nordhorsfjord og Heilhornet, samt ettermiddagsruta og kveldsruta mellom Kveinsjø og Røytvoll.

I Brønnøy er det foreslått å fjerne ettermiddagsruta mellom Einvoll og Brønnøysund og tirsdagsruta mellom Årsandøy og Brønnøysund.

Det foreslås også å fjerne morgenbussen mellom Lande og Brønnøysund som går alle hverdager. Det samme gjelder morgenbussen fra Brønnøysund til Hommelstø på hverdager i vinterhalvåret. Det foreslås også å fjerne bussen mellom Hommelstø og Brønnøysund på ettermiddagen på skolefridager samt alle lørdagsrutene i vinterhalvåret.

Lørdagsbussen på morgen og ettermiddag foreslås også lagt ned mellom Brønnøysund og Forvik.